Cum citesti eticheta unui fruct de avocado


Cu toate ca se numara printre fructele introduse de curand pe piata alimentara din Romania, avocado si-a facut un nume si inca promite multe pentru viitor.  Acest lucru este determinat lasand la o parte strategiile de marketing, de valoarea nutritiva ridicata si proprietatile binefacatoare. Studiile au pus in evidenta prezenta grasimilor “sanatoase” HDL, a carotenoidelor si a componentelor cu efect antiinflamator, precum vitamina C, vitamina E, zincul sau fitosterolii.

Avocado este recomandat in curele de slabire. S-a constatat ca indicele masei corporale si circumferinta taliei, in cazul celor care mananca avocado, sunt mai mici. Portiunea care ofera cele mai multe substante nutritive este cea aflata imediat sub “piele”. Pentru a da randament maxim in orice dieta, este nevoie de pricepere in recunoastea celor mai bune produse.

Evita-le pe cele coapte peste masura, care cedeaza usor la apasare. Alege fructele necoapte si nepatate, care comparativ cu dimensiunile lor cantaresc parca mai mult. Acestea iti ofera posibilitatea sa le lasi la copt acasa, timp de 2-4 zile, la temperatura camerei. Uneori fructele sunt insotite de un tabel al valorii nutritive.

Este la indeamana oricui sa citeasca eticheta, dar nu oricine stie sa ofere o interpretare corecta informatiilor prezentate in ea. Privitor la calorii, etichetele prezinta cantitatea de energie pe care o furnizeaza portia cu pricina. Astfel, 40 de calorii inseamna un nivel scazut, 100 de calorii inseamna un nivel moderat iar 400 un nivel ridicat de calorii.

A cincea parte dintr-o portie medie de avocado contine 50 de calorii si contribuie cu aproape 20 de vitamine si minerale. Nutritionistii avertizeaza ca un consum prea mare de grasimi, grasimi trans, colesterol sau sodiu poate spori expunerea noastra la unele boli cornice. Avocado, in ciuda continutului de grasimi mono si polinesaturate, este un substituent sanatos pentru alimentele bogate in grasimi saturate. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructul de kumquat. Ce trebuie sa cunosti inainte sa-l incerci?

    Cand numele unui fruct are sonoritate exotica, majoritatea romanilor devin foarte sceptici cu privire la gustul si calitatile sale. Romania este una din tarile unde preconceptiile culinare fac inca multe “victime”, indeosebi din cauza lipsei de informare.

  • Bauturi nutritive. Smoothie de ananas

    Pentru a beneficia de proprietatile unui fruct proaspat, puteti pregati o bautura nutritiva cu fructe crude - smoothie de ananas. Acest fruct tropical contine bromelaina, o enzima ce stimuleaza arderea naturala a grasimilor.

  • Pasta cremoasa de avocado cu usturoi

    O pasta cremoasa si colorata se potriveste perfect pentru o masa usoara de seara. Va propunem sa incercati pasta de avocado.

  • Inghetata cremoasa de avocado cu smantana

    Originar din Mexic, fructul de avocado contine cu 60% mai mult potasiu decat banana si are un efect energizant. Pentru a beneficia de gustul deosebit al acestuia, va invitam sa incercati inghetata cremoasa de avocado cu smantana.

  • Shake racoritor de avocado si lapte

    Shake-ul de avocado si lapte este o bautura cat se poate de delicioasa si plina de savoare. De asemenea, avocado are proprietati antioxidante puternice, dar constituie si o sursa benefica de fibre alimentare.