Cum pastram legumele peste iarna partea I

Pastrarea legumelorPeste iarna se pot pastra legumele radacinoase (morcovi, patrunjel, telina, ridichi), varza, ceapa, usturoiul, prazul si cartofii.
Iata si cateva conditii de care depinde buna pastrare a legumelor peste iarna :
- in timpul pastrarii, legumele trebuie sa fie ferite de frig, dar nici sa nu fie tinute la temperaturi prea ridicate.
- umezeala la locul de pastrare trebuie sa fie potrivita, atfel incat legumele sa nu se vestejeasca, dar nici sa nu fie favorizate apritia bolilor si mucegaiurilor.
- sa fie ferite de atacul daunatorilor (soareci, sobolani, gandaci, etc.)

Cum se pastreaza morcovul si patrunjelul ?
O metoda simpla consta in asezarea radacinilor pe un singur rand, una langa alta, pe taluzul undei brazde deschise cu cazmaua pana la adancimea de 25-30 cm. Aceastase acopera cu pamantul rezultat din saparea unei brazde urmatoare, paralela si alaturi cu prima.
Stratul de pamant asezat deasupra radacinilor trebui sa fie de cel putin 12-15 cm. Deasupra se pune un strat de paie, care dupa asezare, trebuie sa aiba grosimea de 20-25 cm.
Pastrarea radacinilor de morcov si patrunjel se poate face si in pivnita, stratificate in nisip.
Daca dorim sa avem iarna patrunjel verde, se aleg cateva radacini toamna si se planteaza in ghivece care se pun langa fereastra ; vom avea frunze verzi de patrunjel toata iarna.
Cum se pastreaza telina ?
Radacinile de telina se pastraza in pivnita, stratificate in nisip. Trebuie avut grija ca radacinile sa nu se atinga intre ele si nisipul sa intre bine printre ele.
Cum se pastreaza ridichiile ?
Ridichiile din cultura de toamna, care urmeaza sa fie pastrate, se fasoneaza, taindu-se frunzele la circa 1 cm deasupra coletului. Se pastreaza numai radacinile perfect sanatoase.
Ridichiile se pastreaza in pivnita, stratificate, cu distanta intre ele de 1 cm si cu grosimea stratului de nisisp de 1 cm.

Articole asemănătoare

  • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

    De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.

  • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

    Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

  • Gradinaritul in Luna lui Florar

    Mai sau Luna lui Florar, cum este cunoscuta in calendarul popular, este o luna fantastica pentru gradinile din emisfera nordica a planetei. Temperaturile blande, ploile si cantitatea crescanda de lumina fac ca intreaga natura sa revina la viata.

  • Aranjamente florale de toamna

    Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.

  • Plantele si inghetul

    Fie ca este vorba de puieti de pomi fructiferi sensibili la curentii reci de aer sau la vanturile puternice sau sunt plante cu flori ori arbusti pretentiosi la trecerea peste iarna, toate plantele necesita protectie specifica pe perioada rece.


Warning: fopen(cache/889af6cd7283a569c3bf0586e000ac62) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139