Cum udam ficusii?

FicusulUnul dintre cei mai importanti factori in ingrijirea corecta a ficusilor este udatul, prin care se asigura mentinerea substratului nutritiv din ghiveci intr-o stare disponibila pentru planta, respectiv in solutie apoasa.

Umiditatea substratului trebuie sa se incadreze in anumite limite, deoarece excesul de apa dauneaza ficusilor cel putin la fel de mult pe cat dauneaza si absenta apei.

Substratul nutritiv din ghiveci este alcatuit (intr-un raport optim) in proportie de 50% de substante minerale si materie organica, si 50% din spatiu liber reprezentat de o retea de micro si macro canalicule, sesizabile la nivel global prin gradul de afanare al solului. In momentul udarii, apa tinde sa ocupe spatiile libere, unde va ramane fixata in reteaua capilara a solului, iar excesul de apa se va drena prin macroreteaua de canale datorita gravitatiei.

Se intalneste astfel o situatie ideala, in care exista un echilibru intre substratul nutritiv apa aer, toate trei fiind surse indispensabile supravietuirii plantei.

Dezechilibre ale acestui raport, cum ar fi inundarea ghiveciului cu apa pana in straturile superioare ale solului fapt ce conduce la eliminarea aerului din substrat si drept consecinta la putrezirea radacinilor, pot avea consecinte directe asupra sanatatii plantei.

De retinut este faptul ca isi va lua din sol necesarul de apa, necesar care provine din eliminarea apei prin transpiratie (la nivelul frunzelor). Asadar periodicitatea si cantitatea de apa pe care o vom asigura plantei este in stransa dependenta cu conditiile atmosferice (daca se afla in spatiu inchis sau in spatiu deschis, temperatura, existenta sau nu a curentilor de aer, sezonul in care ne aflam).

Este de preferat ca planta sa fie udata mai des si in cantitati mici de apa, evitandu-se astfel tasarea substratului sau inundarea ghiveciului, ceea ce ar favoriza dezvoltarea unor bacterii si ciuperci daunatoare. Se va evita in felul acesta si spalarea solului de nutrienti.

Calitatea apei cu care udam ficusii este de asemenea importanta. Apa obisnuita, potabila, contine un anumit procent de clor. Acesta nu este daunator in mod direct, in concentratia existenta in apa, dar se poate acumula in timp, mai ales in cazul plantelor aflate in ghivece de mari dimensiuni, unde transplantarea se face rar.

Pentru a evita acest aspect neplacut, este bine sa udam plantele cu apa de la robinet lasata 24 de ore intr-o galeata descoperita, astfel evaporandu-se o buna parte din cantitatea de clor aflata in apa.

Articole asemănătoare

  • Cum prevenim diabetul zaharat tip 2?

    Exista obiceiuri alimentare la care foarte multe persoane nu pot sau nu vor sa renunte nici in ruptul capului. Consumul de dulciuri este unul dintre acestea, cu toate ca riscurile sale sunt bine cunoscute. Inainte ca diagnosticul sa fie ingrijorator, medicii ne recomanda sa invatam cum sa gestionam problema pentru a evita diabetul zaharat tip 2.

  • Cand si cum trebuie plantat corect un mar

    Fara umba de indoaiala, marul este cel mai popular fruct autohton si unul dintre cele mai agreate la nivel mondial. Forma perfecta, culoarea apetisanta, aceeasi cu a pasiunii, si gustul l-au transformat intr-un adevarat simbol al tentatiei, dupa cum reiese chiar din anecdota biblica a primilor oameni, Adam si Eva.

  • Sezonul estival te invata cum sa pretuiesti curtea

    La cum este pozitionata pe continent, tara noastra se bucura din plin de farmecul sezonului estival. Cel mai important cuvant de spus il are natura, care jubileaza din zonele cele mai joase pana in varful muntilor.

  • Cum recunosti mierea de calitate

    Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

  • Cum preparam in casa branza de vaca?

    Produsele lactate se numara printre acele alimente de care nu trebuie sa ne lipsim decat in cazuri exceptionale, cum ar fi daca suntem alergici sau daca medicul ne-o cere din anumite ratiuni medicale.


Warning: fopen(cache/a4bc5d4ad32bb1ed0b6297a91478169a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139