Curcuma - un model de eleganta tropicala

curcuma

Denumire stiintifica: Curcuma

Familie: Zingiberaceae

Origine: zona tropicala din Sudul Asiei.

 

 

 

Aspect si prezentare: Planta inalta (80 - 100 cm) cu frunze verzi, lungi si lanceolate, Curcuma este foarte decorativa atat prin aspectul impunator al frunzelor, cat mai ales prin florile deosebite.

Acestea din urma se gasesc sub forma de spice aglomerate de bractee verzi, ce infasoara fiecare adevaratele flori ale plantei, de altfel mici si putin aspectuoase.

Radacina carnoasa, sub forma de tubercul prezinta o deosebita importanta in industriile alimentara si medicala.

 

 

 

Inflorirea are loc la inceputul verii, respectiv mijlocul lunii mai, si poate dura pana toamna tarziu. Bracteele inflorescentelor - mari in comparatie cu florile pe care le ascund in interior, creaza imaginea unor flori cu multe petale aranjate in forma de spic. Treptat se coloreaza - in functie de specie, din verde deschis in alb, roz, rosu sau mov, marind efectul decorativ al plantei.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire.  Provenind din zonele cu clima tropicala, Curcuma necesita conditii speciale, pentru o cultivare riguroasa, fiind considerata pe drept cuvant o planta de "sera calda".

Prin urmare, principalele conditii  ce trebuie indeplinite sunt udarea si asigurarea umiditatii aerului.

O data cu aparitia inflorescentelor, planta are nevoie de udari abundente. In zilele de arsita, udarea se poate face zilnic, astfel incat pamantul sa nu fie lasat sa se usuce.

Este indicat, sa se pulverizeze cu apa pe tot parcursul anului, vara operatiunea fiind necesara in fiecare zi, pentru a se evita brunificarea si uscarea frunzelor.

 

 

 

Lumina este benefica pentru dezvoltarea florilor si colorarea lor, atata vreme cat, in perioada caniculara, razele arzatoare ale soarelui nu cad in mod direct pe planta.

 

 

 

Temperatura ideala de cultivare se situeaza intre 20 si 28 de grade Celsius, Curcuma reusind sa supravietuiasca chiar si la 16 grade. Sub aceasta limita, planta intra in repaus.

Iarna isi poate pierde frunzele, dar nu si rizomii, ce pot fi repusi in vegetatie cu venirea primaverii.

Cand apar primele frunze se poate incepe administrarea de fertilizanti pentru plante cu flori, cel mai nimerit dintre acestia fiind cel pentru muscate.

Facand parte din categoria plantelor rizomatoase/tuberizate, Curcuma are nevoie de un pamant bogat de gradina, dar cu un bun drenaj. Un amestec din pamant de mranita sau compost, turba si ceva nisip, este foarte potrivit pentru plantele cultivate in ghivece.

 

 

 

Inmultirea se face primavara, prin separarea tuberculilor, transplantarea si repunerea lor in vegetatie in ghivece incapatoare, largi, dar nu prea inalte.

 

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pentru obtinerea unei tufe bogate si implicit a mai multor tije florale, plantati in acelasi ghiveci mai multi rizomi!

Vara puteti scoate planta in gradina sau pe balcon, dar va trebui sa o protejati de vantul puternic.

 

 

Specii: C.alismatifolia, C.flaviflora, C.giganteum, C.petiolata.

 

Gradinamea.ro

Februarie 2008

V.S.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu mar si scortisoara pentru un plus de energie

    O bautura cu un gust de placinta cu mere, calda sau rece, plina de dulceata si cu notele exotice ale scortisoarei, excelenta ca gustare atunci cand este nevoie de mai multa energie. Poate fi o alegere buna si pentru cei care fac sport, pentru ca revigoreaza si ajuta corpul sa isi revina dupa efort.

  • Laleaua Dallas, mai multa culoare si un plus de eleganta

    Suntem deja obisnuiti cu laleaua clasica, plina de prospetime si culoare, doar cateva reusind sa faca dintr-un buchet un cadou cu totul special, iar in gradini aduc atunci cand infloresc eleganta, frumusete si mai ales vitalitate.

  • Camelia Red, rafinament nipon in gradina

    O varietate de camelie japoneza de un rosu catifelat, matasos, si inflorescente cu aspect de o eleganta geometrica, acesta camelie Red este de departe una dintre cele mai frumoase alegeri pentru gradini, fiind rezistenta, usor de intretinut si mai ales incantatoare.

  • Crinul Oriental Rio Negro

    O varietate de crin foarte eleganta si impresionanta estestic, Rio Negro are petale mari, de un roz care poate ajunge pana la visiniu, cu margini albe fine, subtiri si un model din puncte inchise la culoare pe suprafata florii, si este o alegere buna mai ales pentru cei care nu au foarte multa experienta in gradina.

  • Trandafir Papageno

    Trandafir teahibrid de o rara frumusete si un impact vizual deosebit, Papageno este o varietate ale carei flori mari au un colorit rosu cu violet deschis, totul cu un model de dungi si picaturi mici de un roz intens.


Warning: fopen(cache/bdeb4246f782b0f38b0ab2aa134192c3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139