De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

 


Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant. Daca in oras aceasta anomalie climatica este privita ca prilej de plimbari diurne, pe strazi si prin parcuri, la tara oamenii nu mai stiu ce masuri sa ia pentru a evita catastrofa care le ameninta culturile si principalul mijloc de subzistenta pentru urmatoarele 12 luni. Temperaturile cu mult peste zero grade din timpul iernii sunt, intr-adevar, mai daunatoare decat ne-am imagina cei care traim in mijlocul orasului.

Privite in ansamblu lucrurile ar arata astfel: mii de hectare de culturi agricole compromise, pasari calatoare care nu mai vor sa plece peste mari si tari si un tursim montan prabusit din cauza lipsei zapezii. Dupa raportarile facute pana acum in tara noastra, in judetul Botosani cea mai compromisa cultura este cea de rapita, intinsa pe 6,000 hectare, urmata de cea de cereal cu peste 20,000 hectare. O problema ar mai fi ca de cele mai multe ori plantele sunt “pacalite” de temperatura de afara si incep sa infloreasca mai repede, asa cum ar fi crescute intr-un mediu artificial. Numai ca inghetul poate sa loveasca oricand si de cele mai multe ori se intampla asta, daca nu in decembrie sau ianuarie, in februarie, martie sau chiar aprilie.

Zapada ce cade in gradina functioneaza ca o mantie protectoare pentru multe plante. Acestea sufera de ger atunci cand temperaturile scad si stratul de zapada nu exista, de aceea, in situatii de acest fel trebuie sa fim atenti la ce anume ar trebui sa protejam si cum. Temperaturile din ultima perioada au fost asa de ridicate incat unii arbusti sau arbori au inmugurit iar unele bulboase au rasarit prematur.

Pe cele din urma le puteti acoperi cu frunze sau un strat consistent de paie. Arbustii sunt mai greu de protejat, dar le puteti reteza crengutele pentru a le aseza in vase cu apa, in interior, la lumina. Exista si plante ori arbusti care se protejeaza cu folie transparenta, folie cu bule si alte materiale. Daca temperatura nu a scazut prea mult si nici nu a nins in regiunea in care locuiti, inca puteti lua masurile necesare pentru a proteja gradina. 

Sursa foto: cavenderfarms.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos cu nucsoara si unt

    Aromata, cu gust pregnant si intens, parfumat, nucsoara este folosita in numeroase retete de desert, dar poate sa ofere un plus de savoare si in bauturi calde, intr-un cocktail sau, de ce nu, intr-un sos cremos pentru inghetata sau prajituri.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mancam alune de padure

    Crude (preferabil pentru a beneficia din plin de calitatile nutritive) sau prajite, ca gustare sau folosite in diverse retete de desert, in salate de fructe sau, de ce nu, ca un ingredient surpriza intr-o salata de legume de toamna, alunele de padure nu sunt doar delicioase, ci si foarte sanatoase

  • Marinada in stil hawaiian

    Recomandata pentru carnea de pui (dar poate fi folosita si pentru porc sau, de ce nu, vita), este o marinada dominata de gustul dulce, exotic, alaturi de notele sarate si usor picante, rezultatul fiind cu siguranta o surpriza pentru cei dispusi sa incerce astfel de experimente culinare. Cu rezultate savuroase.

  • Sapte motive pentru care este bine sa bem ceai verde

    Aromat, plin de savoare, baut simplu, cu zahar, miere sau lapte, fierbinte sau (de ce nu) lasat sa se raceasca, ceaiul verde poate sa inlocuiasca in fiecare dimineata ceasca sau cana de cafea, racoreste si hidrateaza intregul organism atunci cand i se adauga gheata in zilele fierbinti de vara, da energie si un plus de buna dispozitie.

  • De ce este bine sa mancam telina

    O radacinoasa des intalnita in diverse retete culinare, telina este o sursa excelenta de vitamina K, C si A, are putine calorii, hidrateaza si revigoreaza organismul, are multi antioxidanti si este apreciata pentru aroma intensa, usor de recunoscut, a radacinii folosite pentru salate, supe, muraturi, mancaruri.