De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?

 

Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.

Ca orice suc natural care pastreza gustul, aroma si vitaminele fructului de origine, uleiul de masline cunoaste minime contraindicatii. Una dintre cele mai importante ar fi ca nu trebuie folosit in mancarurile gatite la flacara.

Putini cunosc sintagma “punct de fum”. Punctul de fum al unei grasimi este acea temperatura la care grasimea incepe sa fumege, modificandu-si ireversibil calitatile.

Uleiul de masline este cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate, cu circa 70-80% din totalul de grasimi. Prin depasirea punctului de fumegare situat in jurul temperaturii de 200 grade Celsius, acesta da nastere unor compusi nocivi pentru organism. Uleiul de masline are un punct de ardere(momentul cand “fumega” tigaia) la o temperatura mult mai scazuta comparativ cu alte tipuri de ulei. 

 A se retine ca in general fiecare ulei vegetal presat la rece trebuie adaptat (in functie de punctul sau de fum) unei anumite metode de gatit. In cazul uleiului de masline, cel mai recomandat este sa fie adaugat crud in salate. De asemenea, il mai poti turna peste legumele pregatite la abur, pe paine sau pizza dupa ce le-ai scos de la cuptor, in piureuri de legume in loc de unt, in sosuri etc.

Prajirea nu este o metoda sanatoasa de gatit, insa daca vrem din cand sa trisam, este bine sa stim cum sa minimizam riscurile. Pentru a reduce temperatura in timpul prajirii adauga apa, supa sau o cantitate mai mare de legume bogate in apa.

Este imperios necesar ca o gospodina sa cunoasca aceste lucruri de o mare importanta in arta culinara, mai ales pentru sanatatea familiei sale.  Uleiul de masline extra virgin nu prezinta potential cancerigen prin natura sa, ci numai in momentul cand este pus la prajit. 

Sursa foto: oliveoilexcellence.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

    Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Salata de mar cu branza de capra si andive

    O salata cu un gust bun este binevenita in orice moment al zilei, fie ca sunteti acasa ori la lucru. Pentru a va bucura de acest gust, va propunem sa pregatiti salata de mar cu branza de capra si andive.

  • Masca pentru par uscat cu avocado si ulei de masline

    In anotimpul cald, parul nostru are nevoie de ingrijirea necesara pentru a fi matasos si a nu-si pierde din stralucire. De aceea, este bine sa il hraniti prin aplicarea unei masti preparata chiar de dumneavoastra.

  • Parcuri cu un aspect de basm toamna

    Cand toamna isi intra in drepturi de la o zi la alta si frigul se face simtit tot mai mult plantele si solul fac ultimele pregatiri. Iarna se apropie. Pentru a admira frumusetea naturala oferita de frumosul anotimp tomnatic nu este necesar sa va uitati peste hotare.