Delphinium, o floare de toamna deosebita

 Delphinium este o floare de toamna ce face parte din familia de plante perene Ranunculaceae si este originara din emisfera nordica.

Florile ce cresc in varful tulpinilor care pot avea o inaltime cuprinsa intre 10 centimetri si 2 metri, in functie de zona unde sunt cultivate plantele, au un aspect distins, colorat in alb, roz, rosu, albastru sau mov.

Numele delphinium vine din cuvantul de origine greaca "delphis" care face referire la forma florilor ce se aseamana foarte mult cu capul delfinului.

Nemtisorul nu este o planta pretentioasa. Se adapteaza unui mediu uscat si nu ii prieste apa in exces. Deoarece se dezvolta destul de repede ingrasamantul este binevenit pentru a-i oferi mineralele de care are nevoie pentru a produce flori foarte frumoase care pot rezista chiar pana la venirea inghetului.

Frunzele inferioare sunt petiolate, iar cele superioare sesile

Planta delphinium se inmulteste prin seminte si in unele cazuri prin separarea unei tufe. Ultima varianta nu este mereu recomandata deoarece nemtisorului nu-i prieste prea bine sa fie mutat dintr-un loc in altul. Lunile cele mai potrivite pentru aceasta actiune sunt octombrie si noiembrie.

Chiar si asa dupa aproximativ 4 ani locul trebuie schimbat pentru ca dupa aceasta perioada tufele de nemtisor imbatranesc, putrezesc si infloresc foarte putin.

De asemenea intre plantele mature ar trebui pastrata o distanta de pana la un metru patrat, pentru a se dezvolta corespunzator.

Cele mai comune specii sunt in tara noastra Consolida regalis sin, Consolida orientalis si Delphinium consolida.

In zonele salbatice cresc si alte specii precum Delphinium fissum, Delphinium elatum, Delphinium simonkaianum sau Delphinium intermedium. Acestea sunt foarte rare.

Sursa Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Salata de conopida

  Conopida este ingredientul principal intr-o salata de toamna, servita calda, cu mici detalii surprinzatoare precum stafidele dulci si parfumate.

 • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

  Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

 • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

  Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.

 • Regina Noptii si gradina de vara

  Regina Noptii a devenit o floare de gradina din ce in ce mai cautata pe meleagurile noastre, si nu este un lucru de mirare date fiind “armele” sale irezistibile: frumusetea si parfumul.

 • Gazania - regele de cupru al toamnei

  Gazania este o planta de toamna inrudita cu floarea soarelui, apreciata indeosebi pentru forma si coloritul spectaculos al petalelor. Oricunde s-ar gasi, aceasta inveseleste si bine dispune persoanele din preajma.