Depozitarea cartofilor in gospodarie

Pentru cartofii cumparati din supermarket spre a fi consumati in cateva zile, modul de depozitare in gospodarie este lipsit de importanta. Dar in cazul unei cantitati mari vom fi obligati sa stim cum sa-i pastram sanatosi si comestibili pe o durata mai lunga de timp. Scopul principal al depozitarii corecte este, asadar, reducerea la minim a pierderilor si pastrarea calitatii tuberculilor, pana sunt valorificati.

Dupa ce ati inlaturat cartofii stricati sau zdrobiti de langa cei sanatosi, alegeti pentru cei din urma un loc din gospodarie, care sa fie racoros, umbros dar tototdata bine ventilat (aerisit) natural sau artificial. Beciul sau pivnita casei intruneste de regula cel mai fidel aceste necesitati, insa luati seama sa nu pastrati niciodata cartofii laolalta cu ceapa. Puse si lasate impreuna acestea produc anumite gaze care le fac pe amandoua sa se strice.  

Umiditatea este un factor care permite produselor sa se pastreze proaspete pentru mult timp. Deoarece cartofii sunt compusi din apa in proportie de circa 80%, pentru a nu se deshidrata au nevoie de un mediu cu umiditate sporita. In acest sens puteti aduce periodic in incapere un vas cu apa pe care sa-l lasati descoperit.

Uneori tuberculii nu sunt lasati direct pe patul de scanduri din cauza ca pot atrage usor rozatoarele, in schimb sunt pusi in cutii de carton cu gauri pentru aerisire. Sacii sau pungile de plastic inchise ermetic sunt excluse pentru ca nu le dau cartofilor posibilitatea sa "respire".

 Temperatura optima pentru pastrarea cartofilor pentru consum este de 3-6 grade C si a celor pentru samanta de 2-4 grade C. Nici sa nu ganditi sa-i depozitati in frigider, acesta ofera un mediu prea rece care le schimba proprietatile organoleptice.

In tarile dezvoltate, depozitarea cartofilor se realizeaza chiar tinand cont de  intentiile consumatorului. Astfel, cei care au in vedere sa prepare carofii prajiti, depoziteaza intotdeauna tuberculii intr-un mediu usor mai cald decat cel destinat carofilor pentru fiert sau copt.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Vitamine de toamna care sporesc imunitatea

    Pentru belsugul pe care il aduce in gradinile cu legume, toamna a fost considerata intotdeauna anotimpul prosperitatii. Cu toate acestea tinde totusi sa fie mai degraba vazuta ca un sezon al racelilor fara sfarsit.

  • Gradina cu legume in luna septembrie

    In calendarul popular romanesc luna septembrie este cunoscuta ca “rapciune”, fiindca vesteste stricarea vremii si zile tot mai reci

  • Papalaul - o planta medicinala virtuoasa nestiuta

    Putin cunoscuta chiar si in randul specialistilor, planta numita papalau, cireasa ovreiului sau maselare a cunoscut o utilizare indelungata in sanul medicinei populare.

  • Depozitarea condimentelor in locuri sigure

    Pentru ca ceea ce gatim sa aiba un gust bun si efectul asteptat, este important sa cumparam condimente cat mai proaspete

  • Bolile vinurilor

    Vulnerabilitatea prezentata de vinul preparat in gospodarie apare inca din timpul procesului de obtinere a acestuia.


Warning: fopen(cache/5961c9d27297d4f7989f09f792d9c7a0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139