Desert pentru zile festive. Cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada

 In zilele festive si nu numai, bucatele preparate si mai ales desertul trebuie sa aiba menirea sa imbogateasca masa si sa raspandeasca o aroma imbietoare in toata casa. Asadar va propunem sa incercati o reteta de cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada.


Ingrediente necesare pentru aluat:

400 g faina

100 ml lapte

50 g zahar

50 g unt

25 g drojdie

20 g coaja rasa de lamaie

un praf de sare

1 ou proaspat


Pentru umplutura:

200 ml lapte

200 g migdale macinate

200 g alune

1 lingurita rasa de scortisoara


Pentru glazura:

100 g marmelada

20 ml zeama de lamaie

3 lingurite de apa


Modul de preparare:

Se pregateste mai intai aluatul.

Faina se cerne si se pune intr-un castron.

Cubuletul de drojdie se desface peste faina.

Se adauga zaharul.

Se pun si ouale.

Se mai pune si untul.

Drojdia se poate freca cu putin zahar si 50 ml de lapte.

Se pune si cantitatea ramasa de lapte impreuna cu oul si coaja rasa de lamaie peste faina.

Compozitia rezultata se framanta bine.

Se obtine astfel un aluat consistent.

Se lasa la dospit timp de 1-2 ore, la temperatura camerei.

Suprafata de lucru trebuie presarata cu faina.

Aluatul se imparte pentru fiecare tava.

Fiecare parte de aluat se intinde pe suprafata de lucru presarata cu faina.

Se formeaza o foaie.

Peste aceasta se adauga umplutura.

Apoi se ruleaza bine.

Umplutura se face din lapte cu scortisoara.

Peste acestea se adauga si migdalele macinate.

Se pun si alunele.

Se famanta bine pana devine o compozitie apoasa.

Aluatul umplut se pune in tava si se mai lasa sa creasca in ea timp de 25 de minute, langa un loc cald.

Tava se unge cu unt inainte de a o utiliza.

Se lasa la copt pana este gata rumenit.

Apoi se scoate din cuptor.

Marmelada se pune la fiert in 3 lingurite de apa.

Apoi se intinde pe cozonac glazura respectiva.

Peste aceasta glauzura se pune si putina zeama de lamaie.

Cozonacul se serveste cald sau cand s-a racit, in functie de preferinta dumneavoastra.

Sursa foto

Articole asemănătoare