Diferente intre poluarea conventionala si radioactiva

 Anumiti atomi sunt radioactivi, ceea ce inseamna ca acestia emit radioactivitate in timpul transformarii spontane de la un izotop instabil la unul mai stabil.

Poluarea radioactiva este rezultatul contaminarii mediului cu substante precum cele mentionate, acestea reprezentand un risc semnificativ pentru sanatatea oamenilor si a altor organisme ce traiesc in natura.

Poluarea radioactiva difera de poluarea conventionala. Aceasta nu poate fi eliminata la fel de usor ca cea conventionala.

Materialele radioactive trebuie sa fie izolate de mediul inconjurator, pana in momentul in care nivelul lor de radiatie scade la un nivel de siguranta, acest proces necesitand mii de ani in cazul anumitor materiale.

Ca tipuri de radiatii, acestea sunt clasificate in ionizante si nonionizante.

Radiatiile nonionizante sunt, relativ, lungimi de unde ale radiatiilor electromagnetice, cum ar fi undele radio, microundele, radiatiile vizibile, radiatiile ultraviolete si campurile electromagnetice cu un nivel de energie foarte scazut. Acestea sunt considerate, in general, mai putin periculoase decat radiatiile ionizante. Unele forme de radiatii nonionizante, cum sunt ultravioletele, pot deteriora molecule biologice si provoaca probleme de sanatate.

Radiatiile ionizante sunt lungimile scurte de unde sau particulele radiatiilor emise de catre anumiti izotopi instabili in timpul dezintegrarii radioactive.

Un izotop radioactiv se descompune, de obicei, printr-o serie de alti izotopi pana cand ajunge la unul stabil. Altfel spus, radiatiile ionizante pot cauza alti atomi de electroni pentru eliberarea lor. Acesti electroni liberi pot deteriora multe biochimicale, precum proteinele, lipidele, acizii nucleici (inclusiv ADN-ul).

Oamenii care traiesc in anumite regiuni sunt expusi la doze mai mari de radiatii. De asemenea, stilul de viata al acestora influenteaza cantitatea de radioactivitate la care sunt expusi oamenii.

Ca exemple putem da urmatoarele situatii:

- minerii care petrec mult timp in subteran sunt expusi la doze relativ ridicate de radon. Din aceasta cauza se imbolnavesc adesea de cancer pulmonar;

- fumatorii de tigari isi expun plamanii la niveluri ridicate de radiatii, datorita plantelor de tutun care contin anumite urme de poloniu, plumb si radon;

Atunci cand explodeaza, armele nucleare elibereaza cantitati enorme de materiale radioactive.

In privinta centralelor nucleare, multi dintre ecologisti critica generarea energiei nucleare. Acestia sustin ca ele sunt de un risc foarte mare putand provoca accidente catastrofale. Totodata centralele nucleare genereaza o mare cantitate de deseuri nucleare imposibil de gestionat.

Cu toate ca o centrala nucleara nu poate exploda ca o bomba atomica, polueaza radioactiv mediul inconjurator.

Cel mai grav accident al unui reactor nuclear a fost cel de la Cernobil, din Ucraina, care a avut loc in anul 1986.

O alta problema importanta o constituie si cantitatea mare de deseuri radioactive, generate de centralele nucleare.

Pentru ca aceste deseuri vor ramane radioactive pentru multe mii de ani, tehnologistii incearca sa proiecteze sisteme de stocare pe termen lung.

Prejudiciile cauzate de un izotop radioactiv depinde in mare parte de cat de repede acesta este absorbit si apoi eliminat de catre un organism.

Radioactivitatea este toxica deoarece formeaza ioni atunci cand reactioneaza cu moleculele biologice.

Cu toate acestea, celulele au sisteme de reparare biochimica care pot inversa unele dintre pagubele efectelor biologice ale expunerilor la un nivel scazut de radioactivitate. Acest lucru permite organismului sa tolereze mai bine radiatiile in doze mici, pe o perioada mai lunga de timp.

Articole asemănătoare

  • Marul Pinova

    Soi de mar cu productivitate ridicata cultivat initial in Germania, unde a fost creat in anii 60 ai secolului trecut, Pinova este o optiune interesanta ca un hibrid intre Golden Delicious si Clivia, un fruct suculent, cu pulpa ferma si dulce-acrisoara, aromata si cu note usor parfumate.

  • Trandafirul Pascali

    Un trandafir alb de o rara frumusete, aceasta varietate este o creatie semnata Louis Lens, care in 1963 oferea pasionatilor din Belgia (si apoi din intreaga lume) un soi nou rezultat din incrucisarea intre Queen Elizabeth si White Butterfly.

  • Lumina artificiala si plantele

    De la inceputul toamnei pana la solstitiul din 21-22 decembrie, zilele scad continuu iar lumina provenita de la soare devine insuficienta pentru unele

  • Gradina Rikugien, Tokyo

    Gradina Rikugien este unul dintre cele mai celebre si vizitate obiective din zona metropolitana a orasului Tokyo. Paradisul verde a luat nastere intre anii 1695 si 1702

  • Svaneti, o provincie uimitoare

    Svaneti se situeaza in partea de sud a muntilor Caucaz. Lantul muntos de la granita dintre Europa si Asia se intinde intre Marea Neagra si Marea Caspica, trecand prin Georgia, Armenia, Rusia si Azerbaidjan.


Warning: fopen(cache/8d2ba04a3e8b5dd6499491527ed60f32) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139