Dudul alb si cel negru

 

 Dintre cele aproximativ 16 specii ale genului Morus, trei cunosc o larga raspandire geografica: Dudul alb, Dudul negru si Dudul rosu.

 

Dudul alb (Morus alba) este cea mai comuna varietate, insa pe teritoriul Romaniei poate fi intalnit frecvent si Dudul negru (Morus nigra). Cele doua specii sunt originare din Asia si au fost aclimatizate pentru fructele lor comestibile. Acestea tolereaza solurile alcaline, poluarea aerului si caldura ceea ce le fac extrem de potrivite mediului urban, dar si altor tipuri de mediu.

 

Perioada de dezvoltare a fructelor este cuprinsa intre sfarsitul lunii mai si sfarsitul lunii iulie. Fructele necoapte sunt intotdeauna albe la culoare, indiferent de specie, si sunt tari. La majoritatea speciilor,  pe masura ce se coc sub razele soarelui acestea capata culoarea rosie, apoi violet si in cele din urma devin negre si zemoase.

 

Referitor la modul de preluare a fructelor trebuie sa stiti ca modalitatea traditionala de a le culegere cu mana nu este cea mai recomandata pentru ca este posibil sa fie selectate si  cele care nu au atins maturitatea. In plus dudele sunt cunoscute pentru capacitatea de a pata aproape orice, inclusiv pielea.

 

Alternativa o constituie montarea sub coronamentul arborelui a unei prelate de dimensiuni mari care sa preia dudele coapte cazute prin scuturarea ramurilor incarcate.

 

Puteti apela de asemenea si la o metoda pasiva de a obtine fructele, care nu va solicita fizic dar care cere o supraveghere atenta. Lasati prelata timp de o zi pentru ca fructele sa cada gravitational, iar dupa trecerea perioadei preluati-le pentru a nu atrage insectele. Repetati procedura mai multe zile consecutiv urmand cerintele amintite.

 

Culturile de dud stau la baza uneia dintre cele mai profitabile afaceri care consta in cresterea viermilor de matase, insa frunzele si fructele lor sunt folosite frecvent si in scopuri medicinale.

 

Pentru prepararea ceaiului se recolteaza frunzele tinere de la care se indeparteaza coditele. Infuzia din frunze de dud scade glicemia si are actiune sudorifica si antidiareica. De asemenea este capabila sa trateze afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric si cel duodenal.

 

Dintre multiplele substante binefacatoare continute in frunze amintim beta-carotenul, precursorul vitaminei A cunoscut pentru contributia pe care o are in reducerea efectelor imbatranirii si intarirea sistemului imunitar.

 

Fructele au gust dulce si sunt o excelenta sursa de vitamina B, vitamina C, vitamina K si minerale precum: fierul, magneziul, potasiul sau fosforul.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu vitamine si ceai negru

    O cana de ceai negru fierbinte este excelenta mai ales in zilele friguroase, dar bine racit, cu miere, este ingredientul de baza pentru o bautura plina de vitamine, sanatoasa si racoritoare. Secretul pentru un gust aparte: sfecla rosie dulceaga, fiarta sau coapta.

  • Cocktail cu gin si ceai negru

    La prima vedere o reteta banala, combinatia dintre ginul cu notele sale de ienupar si un ceai negru bun, aromat, de calitate, este surprinzatoare. Un truc pentru o aroma intensa este sa pregatiti un ceai negru, infuzat dupa gust, fara zahar si miere, care dupa ce s-a racit se pastreaza la frigider pentru cel putin o ora.

  • Fructe si legume pentru o minte sanatoasa

    Rosiile bine coapte sunt excelente in salate, ca gustare, gatite in diverse moduri, dar cati dintre cei care le mananca de fiecare data cu atata placere stiu ca in tomate se gaseste si un puternic antioxidant, licopenul, ce protejeaza organismul de actiunea nociva a radicalilor liberi. Iar in timp banalele rosii (le puteti asocia alte legume si eventual putin ulei de masline) nu mentin doar sistemul imunitar si cel digestiv, dar mentin si sanatatea mintii si mai ales memoria sau capacitatea de concentrare.

  • Laleaua Pinocchio

    Soi pitic de lalele cu inflorescente bicolore, cu petale in alb si rosu, de forma unor cupe alungite, aceasta varietate este excelenta pentru gradini, parcuri, dar si pentru buchete, atragand imediat atentia prin culorile intense si eleganta.

  • Sangria cu vin alb si lichior de portocale

    O alternativa cu aroma complexa la reteta clasica de sangria, vinul alb si aroma de citrice fiind completate de parfumul mirodeniilor.


Warning: fopen(cache/e3b8cf4593d43883c385dfb444736122) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139