Dypsis lutescens

Areca (Dypsis lutescens) 2

Areca (Dypsis lutescens) 1,8 m

Denumire obisnuita: Areca
Denumiri alternative: Chrysalidocarpus lutescens, Chrysalidocarpus baronii var. littoralis, Chrysalidocarpus glaucescens
Familie: Arecaceae
Origine: Madagasar
Expunere: lumina puternica in interior; umbra sau plin soare afara
Sol: umed, usor drenabil; usor acid, nisipos
Udare: regulata
Toleranta la frig: rezista la -1°C

Descriere
Areca (Dypsis lutescens) este unul din cei mai populari palmieri din zona tropicala si subtropicala, pentru ca are un foliaj atragator si creste foarte usor. Este folosit atat in arta peisagera (acolo unde conditiile de clima o permit) cat si ca planta de interior.

Este un palmier care atinge destul de repede 9 m in mediul natural; coroana de frunze este de culoare verde-gri; are in jur de 6-8 frunze pinate, lungi de pana la 1,8 m, cu 80 pana la 110 foliole lungi de 45-60 cm.

Areca (Dypsis lutescens) 2

Areca (Dypsis lutescens) 3

Ingrijire si cultivare
Areca (Dypsis lutescens) este un palmier foarte adaptabil, dar se dezvolta cel mai bine in plin soare, in sol jilav, bine drenabil. Este rezistent la bruma, dar nu la inghet. Dupa un inghet puternic e posibil sa creasca din nou.

Areca nu "imbatraneste" frumos. Cand palmierul este tanar au frunzele drepte, dar pe masura ce trece timpul se apleaca spre baza, iar planta isi mareste diametrul. In plus, foliajul se poate pata si varfurile devin maronii.

Daca pamantul se usuca complet, plantele se vor ofili; dupa ce il udati din nou isi va reveni, dar frunzele care vor aparea la scurt timp se vor ingalbeni. Asadar, areca (Dypsis lutescens) este un palmier care are nevoie de ingrijiri atente.

Pe masura de frunzele se ingalbenesc acestea trebuie inlaturate. Areca este un palmier sensibil la sarurile si mineralele din apa - dezvolta niste pete mici pe frunze. Cand frunzele sunt foarte afectate, e bine sa le taiati si pe acestea.

Este normal ca palmierii sa aiba varfurile frunzelor maronii - este un proces asemanator cu uscarea varfurilor parului la om. Daca va deranjeaza atat de mult aspectul lor, puteti sa le rupeti.

Inmultire
Seminte - se seamana in ghivece cu pamant nisipos, primavara sau vara si se tin la 18-21°C. Semanati semintele in ghivece de 7-10 cm diametru si cand au crescut mutati-le in unele mai mari.

Boli si daunatori
Paienjeni rosii (acarieni) - verificati mereu frunzele, mai ales daca mediul este umed si cu curenti de aer.

Articole asemănătoare

  • Si palmierii sufera din pricina arsitei

    Atunci cand aerul devine foarte uscat si frunzele palmierilor incep sa se usuce sau prezinta pete ingalbenite ori uscate, trebuie luate masuri rapide de combatere a efectelor arsitei

  • Ficus diversifolia

    Planta are dimensiuni mai mici - 60-80 cm. si are aspectul unui arbust tufos. Are crestere lenta si este puternic ramificata. Frunzele sunt mici, obtuze, colorate verde intens, uneori cu pete mici, maronii. Face fructe mici, sferice, verzi-galbui.

  • Chrysalidocarpus

    Unul din cei mai populari palmieri din zona tropicala si subtropicala, are un foliaj atragator si creste foarte usor. Este un palmier care atinge destul de repede 9 m in mediul natural; coroana de frunze este de culoare verde-gri; are in jur de 6-8 frunze pinate, lungi de pana la 1,8 m, cu 80 pana la 110 foliole lungi de 45-60 cm.

  • Deficienta de minerale la palmieri

    Majoritatea speciilor de palmieri prefera solurile acide, imbogatite cu humus, mai ales palmierilor care sunt originari din zonele padurilor tropicale. Palmieri ca cei din specia Brahea, Phoenix dactylifera, P. theophrasti si Chamaerops...

  • Plantele de apartament si lumina

    Nivelul de lumina este in factor crucial pentru sanatatea si modul in care arata o planta. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.


Warning: fopen(cache/c3e05bcd5c9da123db0139f9f14a9e0b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139