Fenomenul de ecoturism in Romania

 Termenul de ecoturism desemneaza, conform adoptarii si promovarii de catre Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), "o forma de turism in care principala motivatie a turistului este observarea si aprecierea naturii si a traditiilor locale direct legate de natura."

Conditiile in care se realizeaza ecoturismul sunt enumerate mai jos:

1) conservarea si protejarea naturii;

2) intrebuintarea resurselor umane locale;

3) existenta unui caracter educational si a unui respect pentru natura prin constientizarea turistilor si a comunitatilor locale;

4) minimizarea impactului negativ asupra mediului natural, cultural si social;

Ecoturismul in Romania constituie un element de dezvoltare durabila a comunitatilor locale rurale de pe aceste meleaguri.

Principiul focalizarii pe zonele naturale este important in ecoturism, la fel cum este si cel al conservarii naturii.

Tara noastra beneficiaza deja de 20 de pensiuni si tur-operatori care promoveaza turismul prietenos cu mediul natural, acestia fiind certificati de catre Asociatia de Ecoturism din Romania.

Cele mai solicitate pensiuni ecologice romanesti se gasesc in zona Retezat, Piatra Craiului, Bucovina si Sibiu.

O eco-pensiune trebuie sa beneficieze de un numar de pana la 20 de camere, consumul de energie si apa fiind redus. De asemenea, meniul oferit oaspetilor trebuie sa contina numai ingrediente naturale.

Presedintele Asociatiei de Ecoturism din Romania, Andrei Blumer ne informeaza ca zone precum Retezat-Hateg, Apuseni sau Delta Dunarii plaseaza Romania pe un loc fruntas in Europa din punctul de vedere al potentialului ecoturistic.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/f4f19ed3be211fb32b496c49de53594b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139