Ficus benjamin

ficus benjamin

foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

 

Denumire stiintifica: Ficus benjamin

Denumiri comune: Ficus plangator

Familie: Moraceae

Origine: India, Malaezia si Nordul Australiei

 

Aspect si prezentare: Arbust sau chiar arbore mic si stufos, cu crestere rapida, extrem de decorativ si elegant datorita frunzisului sau. Formeaza ramuri dese, elasice, cu crestere arcuita sau chiar pendenta. Frunzele sunt mici (6-8 cm), usor ondulate si ascutite la varf, cu aspect pielos si pot avea diferite nuante de verde, pornind de la verde-galbui (foarte deschis) pana la verde intens si chiar verde inchis, sau pot fi panasate cu alb, crem sau auriu.

 

Conditii de ingrijire/cultivare: Poate fi o planta vedeta care sa capteze atentia intr-o camera, atata vreme cat se afla intr-o pozitie bine iluminata si aerisita.

 

Iubeste lumina, dezvoltand frunzis dens si de culoare intensa numai atunci cand vede soarele cateva ore pe zi. Tolereaza si o locatie usor umbrita, dar ramanerea in semi-umbra, pe timp indelungat, duce la ingalbenirea si caderea frunzelor.

 

Nu suporta caldura exagerata, multumidu-se cu temperaturi de 14-15 grade Celsius. Totusi, o crestere rapida si armonioasa se remarca atunci cand temperatura se situeaza intre 16-22 de grade. Iarna, la cca 13 grade, planta intra in repaus, pierzandu-si treptat frunzele. Nu va ingrijorati, in primavara va forma altele noi si frumoase.

 

Are nevoie de un substrat bogat, dar cu un drenaj bun. Un amestec de pamant de gradina cu turba si nisip sau o combinatie de mranita, compost de frunze si nisip sunt doua variante foarte bune, pH-ul solului putandu-se situa oriunde intre 5 si 8.

 

Nu trebuie sa exagerati cu apa, dar trebuie sa tineti cont ca pe perioada calda este foarte setos, avand nevoie de udare regulata, la fiecare 2 zile.

Necesita umiditate atmosferica ridicata, un aer foarte uscat, producandu-i un real disconfort, ce se manifesta prin uscarea si caderea frunzelor. Cand temperatura depaseste 22 de grade Celsius, e recomandat sa-I pulverizati cu apa calduta (la temperatura camerei). Il veti ajuta sa reziste la arsita si, in plus, veti reduce riscul unui atac al paianjenilor.

 

Fertilizarea il ajuta sa dezvolte frunzis frumos, administrarea unei doze slabe de ingrasaminte lichide pentru plante verzi, la fiecare 2 saptamani, din aprilie pana in octombrie, fiind foarte benefica.

 

Nu infloreste in conditii de interior, fiind prin excelenta un arbust decorativ prin frunze.

 

Inmultirea Ficusului benjamin se realizeaza exclusiv prin butasi de ramuri sau varfuri de tulpini semilemnificate, pe substrat de turba, in minisere incalzite sau direct in pahare cu apa. Perioada propice de inmultire se intinde din aprilie pana in septembrie, lastarii inradacinand in cca 3-4 saptamani.

 

Trucuri si sfaturi speciale: Pulverizati cat mai des frunzisul, tineti ghiveciul la lumina si nu-l mutati prea des din loc. Mutarea plantei duce inevitabil la pierderea temporara a frunzelor, fenomenul incetand doar in momentul in care planta se acomodeaza cu noua locatie. Feriti-l de curenti reci de aer, caci si acestia provoaca pierderea frunzelor. Primavara tundeti ramurile golase, ajutand astfel ficusul sa lastareasca bogat.

 

Mai 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

 • Trandafirul englezesc Benjamin Britten

  Un trandafir englezesc creat in 2001, acest Benjamin Britten se face usor remarcat datorita inflorescentelor mari, sferice, cu pana la 60 de petale, de un rosu deschis, cu o mireasma placuta, dominata de notele dulci, fructate.

 • Smochinele, sursa de calciu, magneziu, potasiu si fier

  Smochinele cresc pe copacul numit Ficus carica si sunt native din Orientul Mijlociu. In prezent la capitolul productie locul trei in lume este ocupat de California, dupa Turcia si Grecia.

 • Ficus - planta decorativa in apartamente

  Pentru ficus taierea lastarilor sau ramurilor se realizeaza de obicei primavara, in lunile martie-aprilie

 • Cele mai bune 5 plante cu frunzis in Feng Shui

  Tipul plantelor, forma frunzelor sau portul lor, precum si locul in care trebuie pozitionate in casa sau birou sunt iarasi cateva criterii de care trebuie sa tineti cont, atunci cand doriti sa realizati un decor Feng Shui.

 • Ficus elastica

  Planta are o tulpina verticala, care ramifica slab. Cresterea in inaltime si ramificarea se directioneaza prin taiere. Frunza, protejata de o bractee roz, are limbul de forma oval-eliptica, pielos, de culoare verde inchis, stralucitor.