Flori de toamna.Gladiolele

 Regresul naturii din perioada toamnei este unul dintre procesele naturale care ne afecteaza cel mai puternic starea de spirit. Gradina care in vara era plina de culori si miresme pare acum rece si neprimitoare chiar pentru cei care i-au dat viata, si totusi, posibilitatile de a o mentine dinamica nu a disparut daca depunem putin efort.

Printre florile de toamna cele mai apreciate se numara si frumoasele gladiole ale caror petale albe par sa indice imbatranirea naturii si a timpului. Eleganta le este oferita de talia inalta iar candoarea de mirosul lor inconfundabil.

Gladiolele sunt plante perene din familia Iridaceae si cuprind aproximativ 260 specii, dintre care cele mai importante sunt: Gladiolus byzantinus, Gladiolus communis, Gladiolus undulates si Gladiolus callianthus. De asemenea cuprind si o varietate de specii hibride care infloresc la 80-100 zile de la plantare. 

Perioada de inflorire a acestora incepe inca din primavara si poate continua pana in toamna in functie de tipul gladiolei si de perioada plantarii. Daca doriti sa va bucurati vreme mai indelungata de frumusetea acestora plantati-le la un interval de 1-2 saptamani pe o perioada cuprinsa intre 4 pana la 6 saptamani. Data fiind zona de provenienta a gladiolelor, nu sunt suficient de rezistente pentru a fi lasate afara pe parcursul anotimpului rece. 


Gladiolus callianthus este una dintre acele specii care va vor fi recomandate cu caldura de cunoscatori. Chiar daca provine din zonele tropicale aceasta s-a adaptat atat conditiilor subtropicale cat si temperate. Un alt motiv al popularitatii sale a fost si pretul avantajos de achizitionare. 

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

  In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

 • Flori de toamna. Regina Noptii

  Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele.

 • Crizantema - planta decorativa de toamna

  Crizantemele sunt flori care nuanteaza gradinile, terasele si interioarele pe parcursul lunilor de toamna.

 • Aranjamente florale de toamna

  Aranjamentele florale de toamna constau in alaturarea florilor de sezon cu alte elemente din natura, cum sunt legumele, frunzele, ghindele, nucile, ierburile uscate si chiar crengutele, in scopul de a obtine nuante calde si cuceritoare.

 • Gradinaritul de toamna

  Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.