Flori de toamna. Coreopsis

Dintre cele peste 100 de specii care alcatuiesc familia Coreopsis, o parte sunt plante perene si pot sa decoreze gradina fiecaruia dintre noi. Daca vrei ca trecerea la sezonul rece sa nu fie brusca si dizgratioasa, atunci acorda atentie florilor de Coreopsis la fel ca si celorlalte plante de toamna.

O denumire alternativa este Calleopsis, provenind din cuvintele grecesti “kallos”, care inseamna “frumos”, si “opsis”, adica infatisare sau aspect. Asadar, s-ar mai numi conform aprecierii multor persoane, “floarea cu infatisare frumoasa”.

Coreopsis se dezvolta in tufe ce ating la unele specii 60 cm inaltime, iar florile au nuante de galben, portocaliu, roz si o pata maro sau rosie la baza. Varietatile mai mici arata bine nu doar in gradina ci si pe biroul de lucru, taiate si puse intr-un cosulet. 

Spre satisfactia gradinarilor incepatori si a celor care admira aceste plante perene, lucrarile de ingrijire sunt extrem de simple. Florile de Coreopsis prospera cand sunt asezate in locuri insorite si beneficiaza de un sol moale, afanat si bine drenat. Temporar, supravietuiesc chiar conditii de seceta si in sol uscat.

La plantare, in primavara, semintele se acopera cu un strat de sol sau pur si simplu vor fi impinse la cativa centimetri in solul umed. Udati constant semintele pana la germinarea care se produce in termen de 21 de zile. Pentru un spectacol de culori prelungit, plantati mai multe generatii de flori la date diferite.

Speciile perene se pot inmulti prin divizarea tufelor, toamna sau primavara, si este chiar recomandat sa recurgeti la aceasta metoda pentru a mentine tufele “aerisite”. De asemenea, se cunoaste ca divizarea frecventa stimuleaza plantele la o dezvoltare productiva.

Cat priveste fertilizarea la plantele in crestere nu este necesara. O cantitate prea mare de fertilizator va compromite productia de flori. In cazuri speciale, cum ar fi aparitia unor daunatori precum paduchii, se intervine cu un insecticid potrivit.

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

 • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

  In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

 • Flori de toamna. Regina Noptii

  Putine flori imprastie dupa amurg un miros mai imbatator decat Regina Noptii, de aceea spunem ca si-a meritat din plin numele.

 • Crizantema - planta decorativa de toamna

  Crizantemele sunt flori care nuanteaza gradinile, terasele si interioarele pe parcursul lunilor de toamna.

 • Gradinaritul de toamna

  Activitatile din gradina sunt pe sfarsite toamna. In aceste conditii, pentru a inviora peisajul tomnatic nu va ramane decat sa apelati la un altfel de gradinarit. L-am putea numi gradinarit de toamna, in ghivece, deoarece puteti planta astfel flori care sa va inveseleasca atunci cand vremea devine neprietenoasa.

 • Flori de toamna

  Rezistente la temperaturi foarte mici, florile de toamna sunt ideale pentru a inveseli gradinile in zilele mohorate, specifice anotimpului tomnatic.