Fockea edulis - o nuca necomestibila dar foarte decorativa

fockea

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Fockea edulis (sinonim cu Fockea cylindrica)

Familie: Asclepiadaceae

Origine: Africa de Sud

 

 

Aspect si prezentare: Planta perena, cu port catarator, din grupa suculentelor, retine atentia prin caudexul extrem de interesant. Acesta reprezinta partea superioara a radacinii, ce se dezvolta deasupra solului de cultivare si care, prin ingrosare, ia forma unei mici sfere. Din aceasta, se inalta 2-3 ramurele foarte subtiri, impodobite cu frunze mici ovale, cu aspect neted si lucios. Ramurelele, fragile la inceput, se ingroasa si capata rezistenta odata cu maturizarea plantei.

Cultivata in general ca orice cataratoare, pe suport de lemn sau sarma, poate fi condusa si ca tufa erecta, caz in care are nevoie de tunderi periodice.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Recent aparuta si pe piata de plante de la noi din tara, Fockea edulis a fost imediat apreciata de iubitorii de cactusi si suculente, care au adaugat-o rapid la colectiile lor. Faptul ca se multumeste cu foarte putina atentie, precum si adaptarea ei rapida la conditiile de mediu din locuintele noastre, au facut din aceasta planta o alegere inspirata pentru posesorii ei.

 

 

 

Lumina este un factor important in ingrijirea plantei. Ea are nevoie sa vada bine soarele pe tot parcursul anului, vara - in zilele de arsita extrema - putand fi umbrita usor.

Temperatura la care Fockea se simte bine, se situeaza intre 22 si 28 de grade Celsius. Tolereaza destul de bine si temperaturile de peste 30 de grade, cu conditia sa fie ferita de razele directe ale soarelui.

Udarea se va face cu deosebita parcimonie in timpul iernii - cand planta are nevoie de un usor repaus la rece (10 - 16 grade Celsius) - si periodic vara, la un interval de 3-4 zile, lasand substratul sa se usuce intre doua udari.

Fockea nu ridica pretentii cu privire la umiditatea aerului, fiind pe deplin multumita cu atmosfera uscata din apartamentele noastre.

Fiind vorba de o suculenta, substratul de cultivare trebuie sa contina mranita de cactee, ceva turba si putin nisip.

Accepta fertilizare numai in perioada calda si in concentratii diluate.

 

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte sau prin butasirea lastarilor. A doua varianta, fiind ceva mai greoaie, este rezervata celor experimentati.

Inmultirea prin seminte se realizeaza relativ usor si are avantajul ca plantele astfel obtinute, formeaza in timp acel caudex deosebit, pentru care este renumita si mai ales cautata Fockea edulis.

 

 

 

 

Perioada de inflorire se desfasoara pe parcursul a doua anotimpuri, incepand cu sfarsitul primaverii.

Florile sunt mici, de culoare alb-verzui , sub forma de stelute si usor parfumate. Infloreste relativ greu, dupa cativa ani de ingrijire, dar rezultatul merita toate asteptarile.

 

 

Sfaturi speciale: Desi numele "edulis" ne poate sugera ca planta are si utilizari in bucatarie, edulis insemnand comestibil, trebuie sa stiti ca este contraindicata orice incercare de a consuma parti ale acestei plante, datorita unei componente toxice din seva sa.

 

Alte specii: F.angustifolia (sau dammarana, lugardii), F. capensis (sau crispa)

 

Martie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

Articole asemănătoare

 • Pink Flash, un trandafir miniaturial cu o culoare suprinzatoare

  Un soi de trandafir pitic mult prea rar intalnit in gradini si parcuri, dar foarte apreciat de cunoscatori pentru coloritul sau aparte, acest Pink Flash este usor de recunoscut pentru bobocii sai destul de mari, cu multe petale de un roz deschis, elegant si delicat, cu mici pete albe pe margini.

 • Landini, crinul asiatic de o rara frumusete

  Soi de crin asiatic de o rara frumusete, cu un colorit intens, un violet in nuante inchise, aproape de un negru lucios, Landini este o varietate mult prea rar intalnita, dar foarte apreciata de cunoscatori. Sunt flori mari de forma conica, parfum usor, perfecte pentru gradini si spatii verzi, dar si pentru buchete elegante.

 • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

  Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

 • Crema calda de cacao la pahar

  O bautura mai densa, dar foarte delicioasa este crema calda de cacao la pahar. Ingredientele de care aveti nevoie le gasiti in cele ce urmeaza:

 • Plante cataratoare - Cydista aequinoctialis

  Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare, foarte ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit, dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creeaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.