Focul bacterian

(Erwinia amylovora)

Este o boala foarte pagubitoare, relativ recent raspandita in tara noastra. Sunt atacate mai ales speciile: gutui, par si unele soiuri de mar.
Atacul apare pe toate organele verzi ale plantei sub forma de bnmificari. Pe ramuri si trunchi in verile ploioase pol apare scurgeri ce contin bacteriile patogene. Iarna boala apare sub forma de crapaturi in scoarta.
Forma cea mai caracteristica este aceea de pe lastarii tineri care se brunifica, se indoaie de Ia varf in jos si se usuca. Pomii care au multi lastari atacati, arata ca arsi de unde vine si denumirea populara a bolii.
Frunzele de pe lastarii bolnavi se ofilesc incepand de la varf, devin moi, apoi capata culoare bruna si se usuca.

focul bacterian al rozaceelor

Focul bacterian al rozaceelor 2

Articole asemănătoare

  • Sos cu piper negru, brandy si ceapa

    Un sos picant, dens, cremos, bun pentru fripturile de porc sau pasare.

  • Cocktail fierbinte cu rom si suc de mere

    O reteta perfecta pentru zilele reci de iarna, cu aroma exotica a romului, evocand taramuri indepartate, gustul dulce al sucului de mere si notele parfumate de scortisoara si vanilie.

  • Limonada cu ghimbir si menta

    O reteta proaspata, racoritoare, dar care va ajuta si organismul sa fie mai tanar si sa aiba un plus de energie. Limonada este buna in orice moment al anului, dar cu atat mai mult in zilele calduroase de vara.

  • Piept de pui cu suc de portocale

    O reteta in care pieptul de pui se intalneste cu gustul puternic al sucului de portocale, intr-o reteta cu note exotice, mediteraneene, care salveaza o gustare de la banal.

  • Sos pentru paste cu bere, zahar brun si piper cayenne

    Un sos consistent si cu aroma complexa, bun pentru paste dar o alegere indrazneata si pentru felurile de carne sau legume la cuptor. Poate fi folosita bere bruna sau blonda, dupa preferinta.