Focul bacterian

(Erwinia amylovora)

Este o boala foarte pagubitoare, relativ recent raspandita in tara noastra. Sunt atacate mai ales speciile: gutui, par si unele soiuri de mar.
Atacul apare pe toate organele verzi ale plantei sub forma de bnmificari. Pe ramuri si trunchi in verile ploioase pol apare scurgeri ce contin bacteriile patogene. Iarna boala apare sub forma de crapaturi in scoarta.
Forma cea mai caracteristica este aceea de pe lastarii tineri care se brunifica, se indoaie de Ia varf in jos si se usuca. Pomii care au multi lastari atacati, arata ca arsi de unde vine si denumirea populara a bolii.
Frunzele de pe lastarii bolnavi se ofilesc incepand de la varf, devin moi, apoi capata culoare bruna si se usuca.

focul bacterian al rozaceelor

Focul bacterian al rozaceelor 2

Articole asemănătoare

  • Sos cu sampanie

    O reteta simpla pentru o ocazie festiva, gata in doar cateva minute si perfecta pentru peste sau fructe de mare.

  • Salata de vara cu spanac, cartofi si porumb

    O varianta a clasicei salate de cartofi avand in plus porumb dulce si spanac proaspat.

  • Suc de mere cu scortisoara si nucsoara

    O reteta pentru o ocazie festiva in zilele reci sau pentru o dupa-amiaza placuta alaturi de familie si prieteni, aceasta varianta de suc de mere imbina dulcele acrisor al fructelor cu notele exotice de citrice, scortisoara si nucsoara.

  • Cocktail cu anason stelat, sirop de artar si whiskey

    Un amestec plin de arome exotice, perfect pentru iarna, in care veti intalni taria de whiskey sau bourbon, notele stranii de anason stelat si scortisoara, dulceata intensa a siropului de artar.

  • Mamba - untul de arahide picant

    La prima vedere doar un unt de arahide clasic, "mamba" este de fapt o specialitate traditionala din Haiti in care gustul cremos de arahide se impleteste cu cel picant al ardeiului iute, si cu cat mai iute cu atat mai bine.