Focul bacterian

(Erwinia amylovora)

Este o boala foarte pagubitoare, relativ recent raspandita in tara noastra. Sunt atacate mai ales speciile: gutui, par si unele soiuri de mar.
Atacul apare pe toate organele verzi ale plantei sub forma de bnmificari. Pe ramuri si trunchi in verile ploioase pol apare scurgeri ce contin bacteriile patogene. Iarna boala apare sub forma de crapaturi in scoarta.
Forma cea mai caracteristica este aceea de pe lastarii tineri care se brunifica, se indoaie de Ia varf in jos si se usuca. Pomii care au multi lastari atacati, arata ca arsi de unde vine si denumirea populara a bolii.
Frunzele de pe lastarii bolnavi se ofilesc incepand de la varf, devin moi, apoi capata culoare bruna si se usuca.

focul bacterian al rozaceelor

Focul bacterian al rozaceelor 2

Articole asemănătoare

  • Sos pentru gratar cu bere, ketchup si zahar

    Berea blonda sau bruna, rece, este bautura ideala pentru un gratar alaturi de prieteni, dar in aceasta reteta rezultatul final va fi un sos dens, cremos, cu note dulci, recomandat pentru orice fel de carne, fie ea de porc, vita sau pui.

  • Coaja de pepene rosu confiata

    Pepenele rosu, rece, dulce si plin de savoare este unul dintre deserturile perfecte in zilele calde ale verii, iar miezul poate fi folosit si pentru un smoothie plin de vitamine sau poate fi transformat in suc aromat, baut cu gheata, simplu sau cu menta, lamaie, eventual putin ghimbir. Insa partea alba a cojilor pe care le aruncam poate fi folosita pentru un desert inedit, pentru care aveti nevoie doar de apa, zahar, lamaie, sare. Cu siguranta ca musafirii isi vor da greu seama care a fost ingredientul principal pentru aceasta surpriza dulce.

  • Sos de lamaie cu unt si patrunjel

    Un sos cald, recomandat pentru carnea de pui sau de peste, dar care poate fi folosit si pentru alte feluri, dupa gust si imaginatie.

  • Sos de mere cu scortisoara si lamaie

    O reteta pentru un sos de mere dulce, aromat, plin de savoarea fructelor bine coapte, excelent pentru o portie generoasa de inghetata, o placinta calda sau (pentru cei care nu se tem de experimente) chiar si pentru contrastul cu o friptura de porc sau alte retete pentru felul principal. Poate fi mai dulce sau mai acrisor, dupa gust.

  • Sos de vin rosu cu cimbru

    Un sos pentru carnea de porc sau de vita, dens si aromat, potrivit mai ales pentru o masa festiva.