Focul bacterian

(Erwinia amylovora)

Este o boala foarte pagubitoare, relativ recent raspandita in tara noastra. Sunt atacate mai ales speciile: gutui, par si unele soiuri de mar.
Atacul apare pe toate organele verzi ale plantei sub forma de bnmificari. Pe ramuri si trunchi in verile ploioase pol apare scurgeri ce contin bacteriile patogene. Iarna boala apare sub forma de crapaturi in scoarta.
Forma cea mai caracteristica este aceea de pe lastarii tineri care se brunifica, se indoaie de Ia varf in jos si se usuca. Pomii care au multi lastari atacati, arata ca arsi de unde vine si denumirea populara a bolii.
Frunzele de pe lastarii bolnavi se ofilesc incepand de la varf, devin moi, apoi capata culoare bruna si se usuca.

focul bacterian al rozaceelor

Focul bacterian al rozaceelor 2

Articole asemănătoare

  • Sos de vin rosu cu cimbru

    Un sos pentru carnea de porc sau de vita, dens si aromat, potrivit mai ales pentru o masa festiva.

  • Sos picant cu ardei iute si rosii

    O reteta pentru un sos picant, cu ardei iute, mirodenii, zahar, rosii dulci si delicioase, relativ usor de preparat si care poate fi pastrat pentru cateva saptamani. Alegeti ardei mai mult sau mai putin iuti, dupa gust, preferabil fara seminte daca nu vreti ca sosul sa fie foarte picant. Cel mai bine este sa purtati manusi in timp ce pregatiti sosul pentru a va proteja pielea.

  • Sos picant cu ardei iute si usturoi

    O reteta pentru un sos foarte picant, pe placul celor care vor ca mancare sa fie cat mai iute cu putinta. Puteti creste sau micsora cantitate de ardei iuti folositi.

  • Sos dulce-picant cu ardei iute si otet

    O reteta pentru un sos in care gustul dulce intalneste iuteala ardeilor (alegeti soiul preferat). Perfect pentru cei care prefera mancarea picanta si care vor o schimbare fata de sosurile clasice. Gata in scurt timp, poate fi pastrat la frigider, intr-un recipient inchis ermetic, pentru 3-4 saptamani.

  • Sirop simplu de ghimbir

    Folosit in arta culinara si in medicina traditionala, ghimbirul cu gustul sau usor picant este utilizat sub forma de sirop si in diverse retete de bauturi, carora le da astfel note exotice si aromate.