Fructul hala - exotic si delicios

Putine fructe ar mai merita mai mult apelativul "exotic", iar hala ce poate fi intalnit pe insulele din Pacific este o raritate si (spun cei care l-au incercat) un deliciu. Comparat fie cu un ananas straniu, fie cu un con de pin urias (dar nu la fel de tare ca acesta) hala este categoric o surpriza la prima vedere. Fructul de culoare verde este alcatuit din mai multe segmente dispuse concentric, asemanatoare cu niste conuri lungi si mai moi, la suprafata fiind dens, fibros, tare.

Nu intamplator cei pentru care fructul hala nu mai este o raritate folosesc si fibrele desprinse din exterior pentru a-si curata dantura in mod natural. Potrivit traditiei miezul fructului hala, partea cremoasa, dulce, de un colorit rosu-portocaliu din interior se poate manca pus si simplu crud, se poate folosi in diverse retete, inclusiv fiert cu miez de nuca de cocos sau chiar transformat intr-o pasta fina care se consuma proaspata. Sau la fel de bine poate fi pregatit sub forma de suc. Gustul ar fi de mango si sirop de trestie de zahar, dens, dulce, cremos. Hala este fructul arborelui Pandanus tectorius, folosit in Hawaii, spre exemplu, si pentru medicina traditionala (nu doar fructul ci si frunzele sau radacinile).  

Foto: geek.com

Articole asemănătoare

  • Laleaua Red Dress, eleganta clasica si colorit intens

    Dintre varietatile de lalele pe care le putem planta in gradina Red Dress este una dintre cele mai bune alegeri daca preferam un soi clasic, elegant, cu aspect exotic si culoare intensa. Cu flori mari de un rosu intens, catifelat, elegant, Red Dress este o lalea ce are la maturitate aproximativ 25-30 de cm inaltime, foarte buna atat pentru spatii verzi cat si pentru buchete sau aranjamente florale pretentioase.

  • Lalele imperiale Rubra Maxima

    O varietate de lalea imperiala de o impresionanta frumusete, cu inflorescente mari de un rosu-portocaliu intens, cald, Rubra Maxima poate sa atinga la maturitate 100 de cm inaltime, este un soi cu aspect exotic si va schimba radical orice gradina.

  • Ceaiul de chimen in medicina traditionala

    Mici, de culoare inchisa, tari, cu miros placut, exotic si aroma usor intepatoarele, semintele de chimen sunt folosite pentru condimentarea unor feluri de carne, branzeturi, pentru delicioase produse de patiserie, diverse deserturi, dar si pentru lichioruri de casa sau aperitive.

  • Laleaua Exotic Sun

    Cu totul diferite de laleaua clasica pe care o cunoastem atat de bine, cele din soiul Exotic Sun surprind atat prin galbenul deschis, viu, intens cat si prin forma neobisnuita a petalelor, cu margini pliate, franjurate, cu un aspect exotic si neobisnuit.

  • Citricele, alimente necesare in sezonul rece

    Noi romanii nu putem concepe Sarbatorile de iarna fara prezenta acestor minunate fructe numite citrice. Gustul lor exotic si mirosul inconfundabil ne fac mai frumoase zilele de iarna. Citircele sunt populare mai ales in timp sezonului rece. Acestea au un aport scazut de calorii, insa sunt foarte satioase si delicioase.


Warning: fopen(cache/6b78a51c86ac1d31e28e9699aa79e50a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139