Frunze pestrite printre plante de apartament

 plante interior

 Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Denumire stiintifica: Hypoestes phyllostachya

Denumire sinonima: Hypoestes sanguinolenta

Denumiri comune: Hipoestes, Frunze pistruiate

Familie: Acanthaceae

Origine: Madagascar

 

 

 

Aspect si prezentare: Tot mai des intalnita intre plantele de interior decorative prin frunzis, Hypoestes phyllostachya cucereste prin aspectul deosebit al frunzelor sale pestrite, ce ajung si la nuante rosu-purpuriu.  De dimensiuni mici (20-30 cm inaltime), poate fi cultivata in ghiveci individual sub forma unei tufe sau poate fi folosita in diverse aranjamente, alaturi de alte plante cu frunzis decorativ precum Coleus sau Fittonia. Are frunze mici, de 4-6 cm, de forma ovala, cu varf usor ascutit, rosiatice, cu vene si pistrui verzi. Exista si varietati "decolorate", cu frunzele de culoare crem sau alb-unt.

 

 

Conditii de ingrijire/cultivare

 

Nu este deloc pretentioasa in privinta necesarului de lumina, dar pentru a avea o tufa cu frunzis dens, compact si mai ales colorat in rosu, are nevoie de lumina intensa, pe tot parcursul anului. Vara va trebui sa o protejati de arsita puternica printr-o perdea subtire. Insuficienta luminii duce la inverzirea frunzisului si la scaderea intensitatii nuantelor de rosu sau crem.

Caldura este iarasi o conditie de ingrijire in privinta careia Hypoestes este destul de permisiva, tolerand o gama larga de temperaturi, de la 18 la 28 grade Celsius. Iarna este de preferat ca temperatura sa nu scada sub 15 grade, caci planta intra incet in regres si apoi moare.

Asigurati-i insa o umiditate atmosferica ridicata, mai ales intre sfarsitul lunii mai si inceputul lunii septembrie si veti observa cum frunzele se dezvolta si se indesesc cu repeziciune. Un aer uscat o predispune la atacul paianjenilor, prin urmare, pulverizarile dese vor reduce riscul unor astfel de probleme.

Din primavara pana la sfarsitul verii, udati la fiecare 2-3 zile, mentinand pamantul umed dar nu mocirlos. Toamna reduceti udarea iar in anotimpul rece, lasati pamantul sa se usuce intre doua udari.

Ca substrat de cultura prefera un un amestec usor de pamant de gradina, turba si mranita de frunze, cu un pH neutru spre acid (5,5,-7,0), dar se multumeste si cu un simplu pamant de flori din comert, cu adaos de nisip pentru drenaj.

 

 

Din aprile pana la sfarsitul lunii septembrie ii puteti administra un ingrasamant  lichid pentru plante verzi. Aplicati-l la interval de 10-14 zile, in doze slabe, diluat in apa de udare.

 

 

 flori

Inflorirea este nesemnificativa, inflorescente sub forma de spic, cu flori mici de culoare albastru-lila, aparand in varful tulpinilor, din iulie pana in septembrie. Este de preferat sa rupeti aceste inflorescente inca de la inceputul formarii lor, pentru a prelungi viata plantei. O data epuizata inflorirea, frunzele se ingalbenesc si planta imbatraneste.

 

 

Se inmulteste foarte usor, aproape tot timpul anului, prin butasi de tulpina pusi direct in pamant sau in apa. Lastarii tinuti in apa produc radacini subtiri albe in cca 12-14 zile.

 

 

Trucuri si sfaturi speciale: Ciupiti varful tultpinilor pentru a stimula ramificarea. Rupeti inflorescentele la inceputul formarii lor, pentru a va bucura mai mult de planta. Pulverizati des frunzisul, cand temperaturile depasesc 22 grade Celsius. Reintineriti anual planta, prin inradacinarea de butasi verzi de varf. Pentru o tufa bogata, plantati mai multi lastari, in acelasi ghiveci.

 

 

Alte specii si varietati: Exista varietati aproape complet rosii sau complet crem, cu vinisoare subtiri de culoare verde.

 

 

Septembrie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

 

Articole asemănătoare

  • Istoria violetelor africane

    Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

  • Despre iarna, plante de apartament si boli

    In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

  • Sase plante de apartament usor de ingrijit

    Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

  • Deco-sol, ideal pentru aranjamente florale

    Deco-sol este un material de sinteza, ce ofera necesarul de apa si substante nutritive pentru multe plante de apartament.

  • Plante de apartament - Vriesea splendens

    Extrem de decorativa atat prin frunzis cat si prin flori, pretinde o ingrijire atenta si detaliata. Alaturi de umiditatea atmosferica ridicata, udarea reprezinta un factor cheie in ingrijirea acestei plante.


Warning: fopen(cache/941145f9403545ca93bfcff974610e81) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139