Istoria violetelor africane

Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament. Fiecare planta de pe pervazul geamului ascunde o poveste fascinanta, fiindca inainte sa decoreze locuintele a avut de infruntat multe milenii in natura.

Iar daca astazi suntem mandri in fata celorlalti cu violetele noastre africane, pentru aceasta ar trebui sa-i fim recunoscatori unui tanar pasionat din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.  Violeta africana este, asadar, o achizitie de data relativ recenta in horticultura  europeana. 

Asa cum sugereaza numele, planta a fost descoperita pe continentul negru, in Tanzania, la anul 1892. Denumirea botanica Saintpaulia a fost acordata in onoarea celui care a descoperit-o intr-una din peregrinarile sale norocoase: baronul Walter von Saint Paul-Illare, functionar in colonia germana de atunci Tanganyka. 

Indragostit de plante, tanarul baron deprinde obisnuita sa ii trimita tatalui exemplare din materialul vegetal descoperit, pentru a-l reproduce experimental in conditiile climatice locale. Multe incercari vor esua, dat fiind nivelul de cunostinte al epocii, insa cert este ca violeta africana a dovedit o mare capacitate de adaptare.

Acesta constituie de fapt marele sau avantaj, faptul ca printr-o investitie minima de timp si resurse o duce chiar foarte bine. Este genul de planta care nu te distrage nicioadata de la celelalte ocupatii dar care are pretentia de sa nu fie uitata. In anul 1893 planta avea sa puna pentru prima data radacina pe pamant german prin mijlocirea lui Ulrich von Saint Paul-Illare, devine apoi presedintele Societatii Dendrologice din Germania.

Daca tanarul baron i-a trimis tatalui sau plante sau seminte nu se stie si oricum asta ar conta mai putin. Relevant este ca experimentul a fost, dupa cum se vede, reusit. Exista voci care spun astazi ca  Walter von Saint Paul-Illare a trimis in patria mama nu una, ci doua specii: S. ionantha si S. confusa. Numarul impresionant de hibrizi de pe piata actuala deriva doar din cele doua specii salbatice.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Trandafiri ce poarta numele unor celebritati

    Trandafirul Cary Grant: un alt teahibrid de inspiratie si creatie franceza si un delicat omagiu adus unuia dintre cei mai carismatici actori din istoria filmului, este o varietate cu boboci eleganti, de un portocaliu rosiatic aparte.

  • Un monument dedicat… cartofilor

    Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

  • Mic dejun in stil frantuzesc: ridichi sote

    Istoria micului dejun frantuzesc incepe in secolul al XVIII-lea dar sintagma asociata, petit dejeuner, a aparut abia la sfarsitul veacului trecut. Si nu degeaba i s-a spus “petit”, deoarece este mai degraba un rasfat la primele ore ale diminetii.

  • Violetele africane, flori de succes pentru interior

    Violetele africane au dobandit reputatia de plante ideale pentru interior deoarece cu putin efort oricine le poate ajuta sa infloreasca intreaga durata a anului. Violeta africana este o planta pitica, cu flori micute si colorate in albastru, mov, alb sau diverse combinatii.

  • Chimerele - violete elegante

    Violetele africane ne cuceresc pin florile lor minunate. In multitudinea de varietati de culori si combinatii de nuante vii sau pastelate, se remarca Chimerele.


Warning: fopen(cache/d297601249efb1751c42352540050afa) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139