Galbenelele - un remediu natural stravechi

 

 

Foto: plantcare.com

 

Galbenelele sunt plante de cultura anuala intalnite frecvent pe tot teritoriul Romaniei ce sunt caracterizate de un miros puternic balsamic si de multiple proprietati curative.

 

Galbenelele isi trag numele de la culoarea florilor care variaza de la galben pur pana la nuante inchise de portocaliu. Pentru aceeasi floare traditita populara mentioneaza regionalismele ochi galben, filimica sau rujulita iar tratatele stiintifice o numesc Calendula officinalis.

 

Primii care au observat si valorificat capacitatile curative ale galbenelelor au fost indienii si arabii. Traditia straveche o recomanda pentru tratarea conjunctivitei, eczemelor, arsurilor minore, acneei, gastritei si pentru crampe sau tuse.

 

Cel mai frecvent galbenelele sunt folosite pentru uz extern, sub forma alifiilor sau tincturilor, si mai rar sunt utilizate si  intern, sub forma de ceai. Produsele derivate pot fi procurate de la farmacie dar nu trebuie exclusa nici varianta de a le prepara chiar la dumneavoastra acasa, in cazul in care aveti aceasta posibilitate. Astfel, veti avea certitudinea puritatii si calitatii produselor.

 

Cercetarile moderne sunt canalizate in mod special pe proprietatile anticancerigene ale galbenelelor. Desi nu au putut fi dovedite pana in prezent, se pare ca in combinatie cu alte tipuri de plante acestea sunt capabile sa lupte impotriva unor forme de cancer.

 

Sintetizand calitatile florilor de galbenele dovedite pana in prezent, putem afirma ca acestea sunt antibacteriene, antiinfectioase, antifungice, antioxidante, antivirale, sudorifice si laxative.

 

Desi nu sunt considerate plante periculoase, utilizarea produselor pe baza de galbenele, a ceaiurilor in special, cere multa prudenta mai ales femeilor insarcinate si persoanelor care dezvolta reactii alergice.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/e3d549cb65d5b78d0f0ebea4dca0573b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139