Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
SOVARFUL - UN MEDICAMENT VERITABIL, NU SIMPLU CONDIMENT

Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment

Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful, apoi intrebati de oregano. Chiar daca e vorba de una si aceeasi planta, Origanum vulgare – L, putini au auzit de primul nume. 

Numele oregano deriva din grecescul origanon, cuvant format la randul sau din “oros” (“munte”) si verbul “ganousthai” (“a face placere”). Cum bucataria mediteraneana a exercitat o influenta majora asupra spatiului de la nord de Dunare in timp, se intelege de ce termenul oregano a reusit sa se impuna atat de usor.

Traditia populara a denumit sovarful in felurite chipuri: sovarv, maghiran salbatic, busuioc de padure, oregano si l-a recomandat pentru combaterea afectiunilor respiratorii. Partea din planta folosita in scop medicinal o constituie frunzele bogate in ulei volatil, tanin, flavonoide, antociani, triterpene si substante amare.

Secretul utilizarii sale in bucatarie, pe post de condiment este continutul de ulei eteric. Sovarful creste pana la 80 cm inaltime si prezinta frunze de forma ovala, petiolate, cu marginea intreaga sau usor dintata. Creste indeosebi in regiunea fanetelor de la deal si munte. Datorita compusilor sai chimici, sovarful s-a impus ca un veritabil expectorant, antispastic asupra musculaturii netede, dezinfectant al cailor respiratorii si digestive, astringent, carminativ, stomahic. De aceea, bolile cu care lupta preparatele pe baza de sovarf sunt: laringita, traheita, bronsita, astmul bronsic, tusea convulsiva, starile gripale.

Cel mai eficient preparat este ceaiul. Nu conteaza ca il realizati doar din sovarf sau din sovarf in amestec cu alte plante. Un posibil remediu ar fi acesta:   Amestecati in cantitati egale frunze de patlagina, frunze de podbal, muguri de pin si sovarv. Opariti o lingurita din acest amestec cu 250 ml de apa clocotita si beti cate o cana zilnic, timp de o saptamana.

 

I. C.

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Cateva motive pentru care sa bem suc de lamaie

    Lamaia este un fruct care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Rareori un simplu nume este insotit de atatea valente pozitive cum se intampla in cazul lamaii.

  • Clatite banatene cu branza dulce

    Un desert ravnit nu numai de cei mici sunt clatitele. Va invitam sa incercati o reteta de clatite banatene cu branza dulce.

  • Cum combatem astenia de toamna?

    Oboseala, tristetea si melancolia care ne insotesc toamna fara un motiv intemeiat nu sunt stari intamplatoare ci sunt simptome induse de astenie.

  • Desert de Craciun. Tort din piscoturi de sampanie cu migdale

    Un tort special pentru evenimente speciale, tortul din piscoturi de sampanie cu migdale constituie un desert care nu trebuie sa va lipseasca in ziua de Craciun.


Warning: fopen(cache/5891c7f697524e87acee86148899cdc4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139