Gargarita sfeclei

 gargaritaGargarita sfeclei

Tanymecus palliatus, face parte dinordinul Coleoptera, familia Curculionidae. Adultii au corpul acoperit cu solzi si peri cenusii care sunt mai desi pe partile dorso-laterale. Rostrul este scurt, drept, lat, iar antenele sunt geniculate, cu scapul ce trece de de amrginea posterioara a ochiului. Pronotul este acoperit de peri galbui, fiind mai lung decat lat, iar elitrele au linii longitudinale punctate. Aripile nu sunt dezvoltate, gargaritele fiind incapabile sa zboare. Lungimea corpului lor este de 8-12 mm.

Culoarea oualelor este alba initial, dupa care se transforma cu timpul in negru lucios, ele avand dimensiuni sub 1 mm. Larvele care ies din oua sunt albe, apode, cu capul si ultimul segment al corpului inchise la culoare. Lungimea acestora este de 10-12 mm.

Gargarita are o generatie la 3 ani. Ierneaza in stadiul de adult sau de larva in sol. Gargaritele apar primavara catre sfarsitul lunii aprilie, inceputul lui mai. Dupa o perioada de hranire de 15-25 de zile, gargaritele se imperecheaza iar in iunie depun ouale in sol, in gramezi de 6-8. O femela depune in total 600-800 oua.

Larvele se dezvolta in sol hranindu-se cu radacini timp de 10-15 luni. In toamna primului an ele se afunda in sol unde se pregatesc de iernat, iar in primavara continua sa se hraneasca pana in iunie-iulie cand ajung la completa lor dezvoltare. Adultii apar in luna august.

Gargarita ataca sfecla si floarea soarelui in special, dar in timpul invaziilor puternice ataca si alte specii.


 

Articole asemănătoare

 • Lucruri esentiale de stiut despre valoarea nutritiva a sfeclei

  Despre proprietatile terapeutice ale sfeclei rosii se stie din vremuri indepartate. Grecii si romanii au vazut in aceasta radacina un aliment, insa mai mult decat orice, un prieten de nadejde in combaterea febrei si altor afectiuni.

 • Cum amenajam o gradina pentru fluturi?

  Gradinaritul s-a transformat de-a lungul anilor intr-o adevarata arta si o mare pasiune pentru tot mai multe persoane

 • Istoria pe scurt a zaharului

  Inca din frageda pruncie am fost invatati si crescuti cu gustul dulce. Cel mai bun exemplu este laptele de mama!

 • Reteta sanatoasa cu sfecla rosie

  Sfecla rosie este un bun ajutor in detoxifierea ficatului. Combate anemia si ajuta la distrugerea grasimilor depozitate.

 • Insecte benefice pentru gradina

  Una din cele mai bune metode de a tine sub control insectele daunatoare pentru plante este sa fim "prieteni" cu inamicii lor naturali. Plantarea in gradina a unor specii de flori cu polen si nectar precum si protejarea insectelor sunt unele din principiile de baza ale gradinaritului organic si in acelasi timp un mod de a mari diversitatea ecologica din gradina dumneavoastra.