Gutuia in arta gastronomiei


Gutuia (Cydonia oblonga) a fost utilizata in alimentatie inca din antichitate de greci si romani, la fel si in Orientul Mijlociu.  Gustul amarui al fructelor ajunse la maturitate nu a constituit niciodata un impediment in valorificarea lor, dovada ca astazi le intalnim aproape in orice bucatarie traditionala de pe glob.

Mai mult decat oriunde veti savura delicatese obtinute din gutui pe teritoriul Asiei. In Liban se prepara cel mai gustos gem din fructele aurii, iar in Pakistan cel mai grozav compot, denumit "Muraba". Siria si-a castigat notorietatea pentru kibbeh safarjalieh, realizat din gutui si carne in pasta de rodii.

Daca sunteti adept al bauturilor sofisticate nu aveti voie sa ratati una dintre retetele pe care le puteti prepara cu usurinta chiar la dumneavoastra acasa. Romul, vodka, si in general toate bauturile spirtoase, pot fi aromatizate daca li se adauga bucati de gutuie, cuisoare si putin zahar. Pentru a se incarca cu parfum, bauturile sunt lasate deoparte obligatoriu vreme de cateva luni.  In regiunea franceza Alsacia si in regiunea Valais din Elvetia, lichiorul de gutuie este intrebuintat ca digestiv, datorita proprietatilor dobandite direct de la fructe.    

In Spania si tarile Americii Latine marmelada este cel mai profitabil mod de a pune in valoare productia de gutui. Specialitatea dulce de culoare rosiatica si de consistenta gelatinoasa este in general preferata copiilor la masa de dimineata.

Aspecte practice, precum alimentatia zilnica,  erau pentru cei din vechime si obiceiurile ori datinile legate de unele plante. Chiar si astazi, in Croatia, la nasterea pruncilor se obisnuieste sa se planteze gutui ca simbol al fertilitatii, dragostei si vietii.

Gutuiul si poamele sale nu i-a inspirat de-a lungul timpului doar pe bucatari, ci s-au regasit ca teme in numeroase opere de arta. Filmul El Sol del Membrillo (1992) este un documentar despre un pictor, Antonio López García, care si-a petrece timpul din septembrie pana in decembrie pictand gutuiul din gradina sa.    

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Gutuia in medicina naturista

    Un fruct frumos, cu gust dulce-acrisor, evocand zilele de toamna, gutuia este mai rar consumata ca gustare si mai mult sub forma de peltea, gem sau mancare, oferind organismului vitamina A, C si B, minerale, zaharuri.

  • Cartofii Fleur Bleue

    Un soi frumos si mai ales gustos de cartofi mov, mai putin intalniti in arta culinara autohtona dar incepand sa castige teren, in special dupa ce s-a constatat ca au de cateva ori mai multi antioxidanti decat cartofii clasici.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Gutuile, printre alimentele de toamna

    Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbore fructifer originar din regiunea Caucazului, aclimatizat si in partile noastre. Cele mai apropiate rude sunt marul si parul, cu care nu se poate compara insa in privinta popularitatii.

  • Placinta cu tofu si dovleac

    Cautand si experimentand noi retete culinare, incet incet incepeti sa va cufundati si mai mult in arta gatitului si, implicit, sa va specializati in realizarea delicateselor pentru cei dragi. Va propunem un desert realizat cu tofu: placinta cu tofu si dovleac.


Warning: fopen(cache/3106b29b92f9722858a2fb78098ed882) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139