Cartofii Fleur Bleue

Un soi frumos si mai ales gustos de cartofi mov, mai putin intalniti in arta culinara autohtona dar incepand sa castige teren, in special dupa ce s-a constatat ca au de cateva ori mai multi antioxidanti decat cartofii clasici. Fleur Bleue atrag atentie prin culoarea violet cu nuante albastre, intensa, puternica, ce se pastreaza si dupa ce tuberculii au fost gatiti. Gustul este bogat, plin, foarte aromat si cu note dulci, interesant fie ca sunt fierti, fie copti sau, de ce nu, prajiti (desi in aceasta forma pierd ceva din intensitate). Cei care s-au convins ca in bucatarie este loc si pentru cartofii mov, eventual pentru sortimentul Fleur Bleue, ii pot cultiva in gradina fara eforturi deosebite pentru o recolta mica. Sau, de ce nu, sa faca pasul si sa inceapa o cultura de Fleur Bleue la scara larga. 
 
Acest tip de cartofi va avea nevoie de soare - este rezistent la seceta - si pamantul ar trebui sa fie unul fertil si bine drenat. Trebuie fireste plivit, are un randament ridicat si este relativ rezistent la boli si daunatori. Spre deosebire de alte soiuri de cartofi mov este destul de adaptabil si in scurta vreme reuseste sa se dezvolte bine in aproape orice mediu. 

Foto: kartoffel-mueller.de

 

Articole asemănătoare

  • Cartofii din soiul Jelly

    Varietate de cartof alb excelenta pentru prajire, rezistent la transport si depozitare si cu gust placut, clasic, Jelly este apreciat de bucatari pentru ca sunt versatili, usor de gasit si de pregatit.

  • Muzeul cartofilor prajiti

    Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.

  • Cartofii albi Impala

    Cu siguranta mai putin cunoscuti pentru numele soiului, acesti cartofi albi originari din Olanda sunt foarte apreciati de cultivatori si cumparatori in egala masura pentru calitatile lor.

  • Cartofi dulci sotati cu usturoi si cimbru

    Buni ca garnituri pentru pestele la gratar sau pentru fripturi la gratar sau cuptor, cartofii dulci sotati surprind prin notele picante si intense aduse de cimbru si usturoi.

  • Cartofii Salad Blue, gust plin si nuante exotice

    Varietate de cartof cu o coaja de un violet in tente albastrui, pulpa fiind de un mov deschis, Salad Blue este insa un soi nu tocmai potrivit pentru salate, in pofida numelui, fiind ideal pentru copt sau piure, dar la fel de bun este si prajit sau fiert in abur.