Cartofii albi Impala

Cu siguranta mai putin cunoscuti pentru numele soiului, acesti cartofi albi sunt foarte apreciati de cultivatori si cumparatori in egala masura pentru calitatile lor. Originari din Olanda si ulterior adoptati in numeroase tari din toata lumea, Impala au o productie anuala buna spre foarte buna (in functie de regiune si vreme puteti avea chiar doua recolte in anumiti ani), suporta bine perioadele secetoase, au o rezistenta nativa ridicata la boli si daunatori, iar cartofii sunt medii spre mari, coaja este subtire, miezul alb galbui este tare, cu gust placut, versatil, usor de adaptat mai multor retete si specialitati culinare locale.

Cartof alb de masa ce poate fi plantat pe suprafete mici sau in culturi intensive, Impala este o varietate ce prefera un pamant fertil, cu drenare buna, ideal putin afanat, si este un soi care va avea nevoie de umiditate constanta, fiind de evitat excesele. Prefera locurile unde sa aiba mult soare (se va dezvolta mai repede si mai bine astfel), pamantul trebuie curatat in prealabil si frecvent ulterior de buruieni, iar cultivatorii cu experienta recomanda ca inainte de plantare sa se fertilizeze solul cu ingrasaminte naturale, organice. Se va planta din aprilie pana in luna mai, iar la maturitate tufele de cartofi Impala pot sa atinga 70-75 de cm inaltime. Se lasa un spatiu de 50-60 de cm distanta intre cartofi si daca vor avea suficient soare vor putea fi recoltati in 70 pana la 75 de zile.

Cartofii Impala ii atrag pe cultivatori pentru ca sunt un soi de dimensiuni relativ mari, forma ovala, aspect comercial, sunt buni pentru supe, pireuri, salata de cartofi pentru ca isi pastreaza bine consistenta si culoarea dupa se sunt fierti sau copti. Gustul este placut, usor dulceag.

Foto: all.biz

Articole asemănătoare

 • Cartofii din soiul Jelly

  Varietate de cartof alb excelenta pentru prajire, rezistent la transport si depozitare si cu gust placut, clasic, Jelly este apreciat de bucatari pentru ca sunt versatili, usor de gasit si de pregatit.

 • Cartofii Fleur Bleue

  Un soi frumos si mai ales gustos de cartofi mov, mai putin intalniti in arta culinara autohtona dar incepand sa castige teren, in special dupa ce s-a constatat ca au de cateva ori mai multi antioxidanti decat cartofii clasici.

 • Smoothie cu struguri albi

  Un smoothie cu multa vitamina C, in care gustul principal este cel vegetal, proaspat, plin de energie, combinat cu cel dulceag de struguri albi.

 • Strugurii albi influenteaza sanatatea inimii ca cei rosii?

  Una din controversele care au planat pana nu demult in domeniul nutritiei a plecat de la urmatoarea intrebare: “Sunt strugurii albi la fel de buni pentru sanatatea sistemului cardiovascular precum cei rosii?”.

 • Reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc

  Incercati sa preparati reteta italiana de ciorba de cartofi albi cu mazare si busuioc, o ciorba numai buna pentru vremea rece.