Muzeul cartofilor prajiti

Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti. La originile lor o specialitate belgiana care a devenit un simbol culinar al tarii, in Frietmuseum cartofii sunt omniprezenti in expozitia permanenta, sub toate formele, fie ca este vorba de documente, fotografii si carti, fie de machete, imagini, arta (moderna si contemporana), caricaturi, jucarii, figurine, instalatii si postere, un intreg univers dedicat banalilor tuberculi, mai ales cand sunt bine prajiti.

Veti putea descoperi aici istoria cultivarii cartofilor, cum au traversat oceanul si cum au ajuns in Belgia, cine a inceput sa pregateasca pentru prima data celebrii cartofi prajiti (si aici sunt mai mult legende si supozitii decat fapte), sa vedeti reclame vechi pentru aceasta specialitate delicioasa si atat de simplu de pregatit, diorame, un vas incas original decorat cu umilii cartofi, unelte diverse pentru curatat cartofii, scheme si informatii despre numeroasele varietati cultivate, un muzeu inedit, amuzant, dar in acelasi timp interesant si care a reusit sa faca dintr-un subiect aparent exclusiv culinar o tema cercetata si prezentata cu seriozitate si pasiune. Iar cei care au terminat vizita pot sa coboare la subsolul cladirii, in vechea pivnita folosita inca din vremuri medievale, unde ii asteapta o cafenea unde vedeta sunt fireste cartofii prajiti, dar alaturi de pommes frites vor putea sa guste diverse specialitati si bauturi traditionale.

Foto: abcnews.go.com

Articole asemănătoare

  • Un monument dedicat… cartofilor

    Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

  • Cartofii Mayan Gold

    Soi mai rar intalnit de cartofi originar din Peru, foarte apreciat de bucatarii cu experienta pentru gustul lor placut, textura usor cremoasa si notele exotice, amintind de gustul miezului crud de nuca, acest Mayan Gold sunt cartofi foarte buni prajiti sau copti, ca garnitura sau gustare.

  • Cataif cu mere

    Cataiful este un desert oriental, turcesc - o prajitura facuta din doua straturi de taitei taiati foarte fin, care sunt prajiti si insiropati. Intre aceste straturi se pune un strat gros de frisca.

  • Depozitarea cartofilor in gospodarie

    Pentru cartofii cumparati din supermarket spre a fi consumati in cateva zile, modul de depozitare in gospodarie este lipsit de importanta.

  • Friptura de vita cu sos, o reteta dietetica

    Pregatiti carnea presarand pe fiecare parte amestecul de ierburi cu usturoi. Incalziti o tigaie mare la foc mic si apoi prajiti timp de aproximativ doua minute carnea, pe fiecare parte.