Muzeul cartofilor prajiti

Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti. La originile lor o specialitate belgiana care a devenit un simbol culinar al tarii, in Frietmuseum cartofii sunt omniprezenti in expozitia permanenta, sub toate formele, fie ca este vorba de documente, fotografii si carti, fie de machete, imagini, arta (moderna si contemporana), caricaturi, jucarii, figurine, instalatii si postere, un intreg univers dedicat banalilor tuberculi, mai ales cand sunt bine prajiti.

Veti putea descoperi aici istoria cultivarii cartofilor, cum au traversat oceanul si cum au ajuns in Belgia, cine a inceput sa pregateasca pentru prima data celebrii cartofi prajiti (si aici sunt mai mult legende si supozitii decat fapte), sa vedeti reclame vechi pentru aceasta specialitate delicioasa si atat de simplu de pregatit, diorame, un vas incas original decorat cu umilii cartofi, unelte diverse pentru curatat cartofii, scheme si informatii despre numeroasele varietati cultivate, un muzeu inedit, amuzant, dar in acelasi timp interesant si care a reusit sa faca dintr-un subiect aparent exclusiv culinar o tema cercetata si prezentata cu seriozitate si pasiune. Iar cei care au terminat vizita pot sa coboare la subsolul cladirii, in vechea pivnita folosita inca din vremuri medievale, unde ii asteapta o cafenea unde vedeta sunt fireste cartofii prajiti, dar alaturi de pommes frites vor putea sa guste diverse specialitati si bauturi traditionale.

Foto: abcnews.go.com

Articole asemănătoare

  • Cartofii King Edward

    Soi de cartofi albi medii spre mari, fainosi, recomandati pentru copt, piure dar si pentru cartofi prajiti, King Edward este una dintre cele mai intalnite varietati in Marea Britanie, unde s-a impus de peste un secol ca o alegere excelenta pentru suprafete medii si mari.

  • Cartofii in medicina naturista

    Deliciosi in bucatarie, unde stau la baza multor retete foarte populare (si nu doar sub forma de cartofi prajiti), usor de gasit si satiosi, cartofii pot fi folositi si pentru a trata sau preveni o gama larga de afectiuni.

  • Muzeul European al Sparanghelului

    Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat.

  • Un monument dedicat… cartofilor

    Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

  • Cartofii Mayan Gold

    Soi mai rar intalnit de cartofi originar din Peru, foarte apreciat de bucatarii cu experienta pentru gustul lor placut, textura usor cremoasa si notele exotice, amintind de gustul miezului crud de nuca, acest Mayan Gold sunt cartofi foarte buni prajiti sau copti, ca garnitura sau gustare.