Gutuile, printre alimentele de toamna

Scurta descriere

Gutuiul (Cydonia oblonga) este un arbore fructifer originar din regiunea Caucazului, aclimatizat si in partile noastre. Cele mai apropiate rude sunt marul si parul, cu care nu se poate compara insa in privinta popularitatii. Chiar si asa, cu greu mai gasesti pe cineva in zilele noastre care sa nu fi gustat din roadele cu gust astringent. Gutuiul are aspect robust, de tufa, si atinge in stare naturala o inaltime medie de 3-4 metri. Fructele coapte sunt tari, aromatice, au culoare galbena si sunt imbracate de un puf cafeniu cu rol protector. Din cauza ca “fac gura punga” cand sunt consumate in stare cruda, oamenii le prefera gatite in diferite feluri. Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de gustoase si parfumate.  
 

Alegerea corecta a fructelor si depozitarea lor

Indiferent de scopul cu care culegem sau cumparam gutuile, este esential sa le recunoastem pe cele mai bune. Alege fructe ferme la atingere, cat mai galbene cu putinta, si lipsite de zone sau pete verzi. Miroase partea opusa a cotorului, iar daca nu simti o aroma intensa, inseamna ca gutuia nu este coapte deajuns.  In ce priveste conservarea, fructele pot fi tinute in frigider, impachetate, pana la doua luni. De asemenea, le poti aseza pe o coala de hartie intr-o camera racoroasa, dar nu langa mere sau alte fructe, carora le-ar putea modifica aroma.  

Gutuia si bucataria

Utilizarea gutuilor in bucatarie are o vechime necunoscuta. In antichitate, cel mai bun tip de gutui venea din regiunea Cydonia, pe coasta nord-estica a insulei Creta. Un anume Apicio da in cartea sa de bucatarie romana retete pentru a gati gutuia cu miere si, spre surprinderea celor de astazi, chiar cu praz. Gutuia isi mentine consistenta, aciditatea, respectiv aroma, si dupa fierbere lucru ce constituie un mare avantaj. Este adevarat ca cele mai multe soiuri de gutui sunt prea acre pentru a fi mancate crude, insa din ele putem obtine gem, dulceata, budinca si altele delicatese. Gutuile pot fi de asemenea curatate apoi prajite sau coapte la cuptor. Adaugate in cantitati mici, frunctele parfumeaza unele prajituri, cum este cazul placintelor. Se folosesc si la marmelade si compot. “Marmelada” provine de la marmelo, cuvantul portughez pentru gutuie.  Mai multe despre relatia dintre gutuie si arta gastronomiei cititi aici.     

Valoare nutritiva si beneficii

Gutuile au o istorie indelungata si ca remedii naturale. In medicina traditionala chinezeasca, fructele erau apreciate pentru calitatile lor antiviral si astringente. Substanta gelatinoasa eliberata de seminte prin fierbere era folosita de oameni pentru gatul inflamat si ca leac pentru orice inflamatie la nivelul mucoaselor. Consumul regulat de gutui nu numai ca ajuta digestia, dar contribuie si la scaderea colesterolului din organism. Fructele sunt o sursa veritabila de fibre, vitamina A, vitamina C, potasiu si fier.    

Sursa foto: wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

  • Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu

    Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac.

  • Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac

    Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse.

  • Vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt

    Printre retetele de toamna pline de vitamine si gustoase se numara si cea de vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Crizantema - planta decorativa de toamna

    Crizantemele sunt flori care nuanteaza gradinile, terasele si interioarele pe parcursul lunilor de toamna.


Warning: fopen(cache/ff4e32b3a29d0d9d7b97883d858519a8) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139