Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu


Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac. Culoarea vie a acestora este data de betacaroten sau provitamina A, cum o numesc specialistii, un antioxidant care este metabolizat in vitamina A de catre organism.

Morcovii sunt radacini extrem de nutritive, care pot contribui semnificativ la imbunatatirea starii generale de sanatate. Studiile au dezvaluit ca persoanele care consuma regulat morcov prezinta un risc mai mic cu 40% in fata bolilor degenerative de ochi, si in special a degenerararii maculare, comparativ cu ceilalti. 100 g de morcov proaspat ofera 41 kcal si un nivel foarte ridicat de vitamina B1, vitamina B2, vitamina K, biotina, cupru, potasiu, calciu, fosfor si fibre. Consumul de morcovi mai contribuie la evitarea imbatranirii premature, a bolilor cardiovasculare si a diferitelor tipuri de cancer.

Cartoful dulce este un super-aliment necostisitor care contine putin zahar si fibre multe.  Nu se regaseste intre alimentele bogate in grasimi, in schimb, ofera multa energie si se recomanda chiar in dietele pentru persoanele diabetice. Cartoful dulce este o sursa excelenta de vitamina C, previne imbatranirea pielii, asigura sanatatea oaselor, a parului si ochilor, sau mai bine spus, a vederii. Nutrientii cartofului dulce au o influenta benefica si in ce priveste activitatea cerebrala, stresul, afectiunile respiratorii, guta, cancerul si alte boli ale secolului nostru.  Culoarea tuberculilor variaza de la violet la rosu, alb sau galben in functie de varietate, tip de sol si clima.

Dovleacul este leguma cea mai emblematica a toamnei. Nu trece sfarsit de octombrie fara sa devina centrul atentiei de Halloween. Dincolo de legenda, dovleacul a fost intotdeauna un aliment de baza, consumat in diferite sortimente: fiert, prajit sau copt. O cana de piure de dovleac contine 42 kcal, 12 g carbohidrati, 3 g fibre, 2 g proteine, 37 mg Calciu, 22 mg Magneziu, 1.4 mg Fier. Beta-carotenul are efecte antiinflamatoare si antioxidante, diminuand posibilitatea aparitiei diabetului si regland valoarea glicemiei in sange. Consumul de carotenoizi scade riscul aparitiei hiperglicemiei dar si al cancerului pulmonar. De asemenea, semintele de dovleac constituie o sursa excelenta de vitamine, minerale si acizi grasi omega 3. 

Sursa foto: glutenfreecat.com

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

  • Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac

    Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse.

  • Ciupercile Shiitake - delicatese asiatice de toamna

    Ciupercile Shiitake se numara printre deliciile pline de vitamine aduse anual de toamna.

  • Brandusa de toamna

    Printre plantele care infloresc in vreme ce altele sfarsesc din cauza frigului si a zilelor tot mai scurte se numara si brandusa de toamna (Colchicum autumnale).