Specialitati ardelenesti de toamna. Supa de dovleac


Dovleacul nu se numara doar printre cele mai gustoase legume de toamna ci sta deopotriva alaturi de cele mai sanatoase. Pana cand iarna isi va intra in drepturi, este de dorit sa consumam dovleac cat mai frecvent si in maniere cat mai diverse. O reteta simpla, care se bucura de reptuatia ca nu da gres niciodata indiferent de oaspetii de la masa, este supa proaspata de dovleac.

Nu stim altii cum sunt, sau mai degraba ce gusturi au, dar noi am preferat sa va aducem in atentie specialitatea cu toate caracteristicile intalnite in Ardeal. Speram sa va placa! Mai trebuie spus doar - inainte de a trece la reteta propriu-zisa - ca nici macar intr-o regiune cat Transilvania obiceiurile culinare nu sunt omogene, si ca  vor exista variatii de la o carte de bucate la alta. Sunt locuri unde supa de dovleac se gateste doar cu smantana, si locuri unde gospodinele o realizeaza ca in randurile urmatoare: 

Ingrediente:

1 kg dovleac
1l lapte dulce
2l lapte batut
Smantana (optional)
100 ml ulei
1-2 ardei grasi 
faina
boia dulce
sare
marar verde
delikat

Timp de preparare: 30 de minute

Mod de preparare:

Se curata dovleacul si se razuie in fasii mai lungi. Se pune uleiul la incins, se adauga faina, putina boia si se prajeste putin. Se stinge cu laptele dulce. Se pune apoi dovleacul stors in lapte si se fierbe. Se adauga sare, ardeiul gras curatat de seminte si taiat in jumatati, delikat si marar. Cand este fiert dovleacul se pune laptele batut. In functie de preferinta, se serveste calda sau la temperatura camerei, cu sau fara smantana.
Pofta buna!

Sursa foto:evernewrecipes.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Crizantema, podoaba teraselor de toamna

    Crizantema este o planta de toamna foarte indragita care impodobeste cu succes o terasa de toamna sau un balcon, fiind decorativa pana la inceputul iernii. Crizantemele,

  • Retete de toamna. Salata de spanac si branza cu mucegai albastru

    Daca doriti sa incercati o salata de toamna cu gust special, potrivita in orice moment si la orice aperitiv, va propunem urmatoarea reteta cu spanac si branza cu mucegai albastru.

  • Supa de spanac

    Spanacul este o planta de care se leaga multe legende si miracole medicale. In bucatarie, ca ingredient, este foarte versatil si sta la baza multor retete de succes. Supa de spanac ar fi doar una dintre ele.

  • Supa de conopida cu bacon si cicoare rosie

    O mancare calda preparata in caminul dumneavoastra este atat de potrivita iarna, cand frigul predomina. Va propunem sa pregatiti o supa calda de sezon: supa de conopida cu bacon si cicoare rosie.

  • Vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt

    Printre retetele de toamna pline de vitamine si gustoase se numara si cea de vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: