Hipersensibilitatea si reactiile sale

 Hipersensibilitatea insemnand reactii excesive (daunatoare, producatoare de disconfort) este determinata de sistemul imunitar slabit.

Reactiile de hipersensibilitate necesita o stare imuna pre-sensibilizata a gazdei.

Reactiile de hipersensibilitate se pot imparti in patru tipuri, in functie de mecanismele implicate si timpul necesar pentru reactie:

1) Tipul I - hipersensibilitate imediata sau anafilactica. Reactia poate implica pielea (urticarie si eczeme), ochii (conjunctivita), nazofaringe (rinoree, rinita), tesuturile bronhopulmonare (astm) si tractul gastrointestinal (gastroenterita).

Hipersensibilitatea imediata este mediata de IgE (Immunoglobulin E). Componenta celulara principala pentru acest tip de hipersensibilitate este celula catarg sau basophil.

Reactia poate cauza o serie de simptome incepand cu inconveniente minore si uneori foarte grave. Reactia dureaza, de obicei, 15-30 de minute de la timpul de expunere la antigen, iar uneori poate avea un debut intarziat cuprins intre 10 si 12 ore.

Tratamentul simptomatic este realizat cu antihistaminice, care blocheaza receptorii histaminergici.

Imunoterapia sau desensibilizarea reprezinta o alta modalitate de tratament, folosita cu succes intr-un numar de alergii.

2) Tipul II - este cunoscut sub numele de hipersensibilitate citotoxica si poate afecta o varietate de organe si tesuturi. Antigenii sunt in mod normal endogenii.

Timpul de reactie este de la minute la ore.

Acest tip este mediat de anticorpii din clasele IgM (Immunoglobulin M) sau IgG (Immunoglobulin G).

Tratamentul implica agenti antiinflamatori si imunosupresoare.

3) Tipul III - poarta denumirea de hipersensibilitate imunitara complexa.

Reactiile pot fi generale sau pot implica organe individuale, inclusiv pielea, plamanii, vasele de sange, articulatiile sau alte organe. Aceasta reactie poate fi mecanismul patogen al bolilor cauzate de multe microorganisme.

Reactia poate dura de la 3 pana la 10 ore dupa expunerea la antigen. Aceasta este mediata de complexe imune solubile.

Tratamentul include agenti antiinflamatori.

4) Tipul IV - este cunoscut sub numele de hipersensibilitate a celulelor mediate sau hipersensibilitate de tip intarziat.

Acest tip este inclus in patogeneza multor boli autoimune si infectioase (tuberculoza, lepra si altele), precum si a granuloamelor datorate infectiilor si antigenilor straini. O alta forma a hipersensibilitatii intarziate este dermatita de contact.

Mecanismele producatoare de daune includ limfocitele T si monocitele si/sau macrofagele.

Corticosteroizii si alte medicamente imunosupresoare sunt utilizate ca tratament.

Imunoglobulina este o clasa de proteine produse in tesutul limfatic in vertebrate, care functioneaza ca anticorpi la raspunsul imun.

In mod frecvent, o conditie clinica particulara (boala) poate implica mai mult de un tip de reactie.

Hipersensibilitatea pielii se constituie ca o stare de reactivitate modificata, in care organismul nostru reactioneaza cu un raspuns imun exagerat sau inadecvat la o substanta chimica.

Articole asemănătoare

  • Irisul Gold Bound

    Iris de o eleganta frumusete, cu petale mari de un alb pur, Gold Bound poate fi plantat in gradina sau poate fi cultivat in ghivece si jardiniere, atragand imediat atentia datorita culorii si prospetimii sale.

  • Bauturi traditionale din Slovenia

    Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Fructul de kumquat. Ce trebuie sa cunosti inainte sa-l incerci?

    Cand numele unui fruct are sonoritate exotica, majoritatea romanilor devin foarte sceptici cu privire la gustul si calitatile sale. Romania este una din tarile unde preconceptiile culinare fac inca multe “victime”, indeosebi din cauza lipsei de informare.

  • Florile, medicament pentru starile sufletesti

    Stim cu totii cum mediul inconjurator ne poate influenta starile sufletesti. Cand ploile sunt parca interminabile, involuntar suntem cuprinsi de tristete. Cand soarele straluceste si razele sale nu sunt exagerat de calde simtim cum bucuria ne inunda sufletul si zambim.


Warning: fopen(cache/504a084e4d9363d2d0e1f4298c754cbc) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139