Hipoglicemia - simptome si masuri de prevenire

Indiferent de activitatile intreprinse de noi, cand muncim sau chiar si atunci cand dormim, creierul nostru are nevoie de glucoza pentru a functiona. Glucoza este o substanta zaharoasa distribuita prin intermediul sangelui fiecarei celule din organism avand functia de "combustibil" pentru desfasurarea tuturor activitatilor.

Afectiunea rezultanta din nivelul scazut al zaharului din sange poarta numele de hipoglicemie si trebuie combatuta in cel mai scurt timp de la aparitia primelor simptome, care pot fi mai mult mai mai putin severe in functie de persoana si de stadiul bolii.

Nivelul zaharului din sange poate sa scada dramatic

atunci cand oamenii nu mananca o perioada lunga de timp, cand alimentatia nu este pe masura efortului pe care il depun sau cand sufera de diabet sau alte afectiuni. Ar fi bine sa nu neglijati nicio masa, cu atat mai putin pe cea de dimineata care ofera energie pentru intaia parte a zilei. De obicei, toti oamenii care se confrunta cu hipoglicemia sunt sfatuite sa urmeze o alimentatie sanatoasa, bazata pe o varietate de produse consumate intreaga zi la intervale regulate de timp.

Cantitatea de glucoza din organism variaza in functie insulina si glucagon, doi hormoni ai caror tulburari pot genera probleme precum  hipoglicemia. Cum putem sti daca suntem susceptibili sa dezvoltam aceasta disfunctionalitate cand ne simtim rau?

Cei mai multi bolnavi acuza la inceput o stare permanenta de somnolenta, o foame excesiva si ameteli.  De asemenea, uneori simptomele includ frisoane si batai accelerate ale inimii. In cazurile severe, asociate de regula cu diabetul zaharat, bolnavul isi poate pierde cunostina si ajunge in coma.

Totusi, pentru ca aceste semnale nu sunt suficiente pentru un diagnostic precis trebuie sa ne prezentam medicului. Nu in ultimul rand, suntem datori ca macar de cateva ori pe an sa facem analizele de rutina ale sangelui fiindca pot scoate la iveala probleme  aflate inca in stadiu incipient. Oamenii incep sa se simta bine indata ce glicemia revine la starea de normalitate.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/d7696f593b6eb3a0411cec0c5ae2cfd0) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139