Horchata, delicioasa bautura spaniola

 Horchata,  bautura spaniola populara in special in Valencia, este preparata din radacinile unei plante ce poarta numele chufa. Deseori este folosit ca ingredient si orezul insa gustul nu este la fel de aromat.

Aceeasi bautura poate fi servita si in Mexic insa cele doua nu au nimic in comun, fiind foarte diferite incepand de la procesul de fabricare.

Chufa este o planta originara din Egipt. Atat pe aceste meleaguri cat si in Sudan planta era utilizata pe scara larga. Arabii au reusit sa o aduca in Spania in perioada maura.

Chufa se cultiva mai ales in partea de est a Spaniei, in provincia Valencia, iar uleiurile naturale extrase din tuberculi au proprietati asemanatoare cu cele ale uleiului de masline.

Inafara de a fi ingredientul unei bauturi deosebite cu un gust extrem de placut planta contine si multi nutrienti fiind sanatoasa pentru organismul uman. In compozitia sa se gaseste potasiu, fier si nu contine deloc sodiu. De asemenea nivelul mineralelor si vitaminelor este unul ridicat.

Potrivit unei vechi povesti o fetita dintr-un orasel mic i-a oferit de baut din laptele de chufa regelui Cataluniei si Aragonului. Dupa ce acesta a baut din lapte a intrebat ce fel de bautura este. Fetita i-a raspuns ca este lapte de chufa, regele replicandu-i ca nu este lapte ci aur.

Faima s-a raspandit usor in intreaga tara si numele bauturii a fost initial Orchata, cativa ani mai tarziu adaugandu-se si litera "h" in fata cuvantului.

In regiunea Valenciei, Horchata ramane o bautura populara.

Ingrediente:

- 1 kg chufa

- 1 kg zahar

- 5 litri de apa

- 1 betisor de scortisoara

Curatati tuberculii foarte bine si clatiti-i in apa curata. Dupa ce acestia sunt perfect curati lasati-i in apa rece timp de 12, 14 ore.

Dupa aceasta etapa clatiti din nou chufa in apa, pana cand aceasta ramane curata. Puneti tuberculii intr-un blender si amestecati pana cand acestia devin pasta. Adaugati putina apa daca este nevoie.

Dupa ce ati obtinut din tuberculi pasta puteti adauga cei cinci litri de apa si batul de scortisoara. Lasati amestecul intr-un loc racoros timp de doua ore. Adaugati apoi si zaharul si amestecati pana cand acesta se dizolva complet.

Turnati amestecul intr-o strecuratoare de mai multe ori pana la eliminarea plantei.

Lichidul poate fi depozitat in frigider si servit rece.

Aceeasi reteta poate fi preparata si daca folositi in loc de chufa migdale.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Ceaiuri pentru vindecarea durerilor in gat

    Durerile in gat pot sa apara indiferent de anotimp, uneori ca unul dintre simptomele unei gripe sau raceli, alteori dupa ce ne-am bucurat de o inghetata delicioasa sau un suc rece. Dar indiferent de cauze si medicina naturista ofera terapii simple, la indemana oricui, care vor completa tratamentul prescris de medic.

  • Bautura fierbinte cu portocala si ghimbir

    Plina de energie si gata sa incalzeasca tot corpul intr-o zi friguroasa, este o bautura naturala, cu multe vitamine, servita fierbinte.

  • Crema calda de cacao la pahar

    O bautura mai densa, dar foarte delicioasa este crema calda de cacao la pahar. Ingredientele de care aveti nevoie le gasiti in cele ce urmeaza:

  • Delicii de toamna. Compot de dovleac

    O bautura delicioasa si speciala pentru zilele reci de toamna este compotul cald de dovleac. Consumat in diverse moduri, datorita continutului mare de antioxidanti pe care il are, dovleacul contribuie la incetinirea procesului de imbatranire.

  • Shake racoritor de avocado si lapte

    Shake-ul de avocado si lapte este o bautura cat se poate de delicioasa si plina de savoare. De asemenea, avocado are proprietati antioxidante puternice, dar constituie si o sursa benefica de fibre alimentare.


Warning: fopen(cache/7d522e5b6b68a28102563358f2b44df1) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139