Hortensiile Harmony

Hortensiile sunt unii dintre cele mai frumoase plante ornamentali, schimba radical aspectul oricarei gradini, dar nu putine varietati sunt relativ pretentioase si destul de dificil de crescut si mai ales de intretinut. Dar daca au un sol bun, sunt udate si ingrijite, indepartandu-se partile uscate si bolnave, hortensiile sunt plante neasteptat de longevive (nu este ceva neobisnuit sa reziste decenii), rezistente la frig, chiar si la ger, boli si daunatori. Printre soiurile de hortensii aceste Harmony ies in evidenta din prima clipa datorita inflorescentelor de un alb curat - veti gasi si exemplare cu flori de un alb stins spre crem - numeroase, dispuse in ciorchini ascutiti ce pot atinge pana la 30 de cm lungime si 20 de cm la baza, cu frunze mari, carnoase, late. Este una dintre varietatile pe care le veti intalni mai rar dar cu atat este mai interesant si tentant pentru un gradinar sa cultive o hortensie cu flori albe. Daca a prins poate sa creasca mult, cu un suport stabil pana la 200 de cm inaltime si va avea nevoie de un spatiu circular similar pentru ca tinde sa se extinda. 
 
Alegeti un loc unde pamantul sa aiba drenare buna, sa fie relativ fertil, ferit de curentii reci de aer (unul dintre marile pericole cand vine vorba de hortensii) si cu cat mai mult soare, desi este o planta ce tolereaza si regimul de semi-umbra, dar florile nu vor avea un colorit prea intens. Principalul atu al acestui soi de hortensie este rezistenta in timp si faptul ca odata ce a prins nu mai are nevoie de ingrijiri deosebite, tratamente speciale cu substante, doar sa taiati ramurile si florile sau frunzele uscate la sfarsitul iernii. Cum ciorchinii de flori sunt grei atunci cand ajung la maturitate nu trebuie sa va ingrijorati daca ramurile sunt trase putin in jos, sunt elastice si rezista foarte bine. In contrast cu hortensia clasica, soiurile care au inflorescente de forma sferica, aceste Harmony semanand putin cu liliacul sunt o achizitie speciala pentru orice parc sau gradina. Si cum rezista destul de bine dupa taiere pot fi folosite si pentru buchete elegante sau aranjamente florale pretentioase.

Foto: plantaddicts.com

Articole asemănătoare

 • Hortensiile Pink Wonder

  Soi de hortensie rezistenta la frig si daunatori, longeviva si care nu necesita ingrijiri deosebite si costisitoare, Pink Wonder se face usor remarcata datorita numarului mari de inflorescente de dimensiuni apreciabile si culoare roz, adesea o nuanta foarte intensa, fiind o alegere perfecta pentru gradini si parcuri.

 • Hortensiile Nikko Blue

  Hortensiile sunt relativ usor de intretinut si foarte longevive, iar daca au de la bun inceput sol bun, sunt udate frecvent si taiate atunci cand trebuie va veti bucura de florile lor multi ani. Iar cand gasiti o varietate de hortensie precum aceasta Nikko Blue, cu flori mari, de un albastru deschis aparte, ce vor atrage privirile imediat, este pacat sa nu o adaugati gradinii.

 • Hortensia Red Miss Hepburn

  Va plac hortensiile? Atunci puteti sa alegeti un soi mai rar, cu un nume inspirat de un mare nume al cinematografiei, o hortensie cu flori mari, delicate a caror culoare variaza de la un rosu deschis la un roz intens, asezate in manunchiuri mari, bogate, frumoase.

 • Hortensia Annabelle - mult alb pentru gradina

  Dintre varietatile de hortensii aceasta Annabelle (numele denota prin el insusi eleganta si farmec) este una dintre cele mai frumoase si mai populare, iar orice gradina, fie oricat de modesta, va deveni odata cu primele flori un spatiu de care va veti desparti cu greu.

 • Iris Harmony

  Usor de recunoscut datorita florilor destul de mari, de forma specifica, avand un colorit in nuante de albastru, pentru ca in interior, in centru, sa prezinte un model in galben si alb