Iris Harmony

Un soi de iris pitic relativ rezistent si de o frumusete aparte, Irisul Harmony este usor de recunoscut datorita florilor destul de mari, de forma specifica, avand un colorit in nuante de albastru, pentru ca in interior, in centru, sa prezinte un model in galben si alb. Elegant si rafinat, usor de adaptat atat in gradina cat si in balcon, pentru o mini-gradina pe balcon sau pe un pervaz mai lat, acest iris este deosebit de popular printre cei care iubesc florile, fiind usor de plantat si intretinut. Daca are suficient spatiu si soare, dar si umiditatea ideala, acest iris va acoper foarte repede suprafata unde este plantat cu un adevarat covor de culoare si parfum, mai ales daca lasati intre bulbi cam 10 cm distanta. Trebuie sa fie plantati la o adancime nu mai mare de dublul lungimii bulbilor. 
 
Acest fel de iris va avea nevoie de un sol fertil, ideal unul bine drenat, rezista bine la seceta si prefera locurile cu soare sau cel mult partial umbrite (nu la fel de bune, totusi). Ideal pentru un plus de efect este sa fie plantati mai multi bulbi in aceeasi zona, respectand distanta recomandata intre ei, si in perioada verii incercati sa pastrati solul relativ usor (fara sa se usuce excesiv insa). Irisul Harmony trebuie udat moderat, in cazul unor zile secetoase, fierbinti, sau in perioada de inflorire si mai ales de crestere. Rezista in timp, si rezultatul este un spatiu acoperit de flori albastre, uneori in nuante ce tind spre purpuriu, relativ mari, parfumate si de un farmec aparte. 
 
Si un truc: astfel de irisi rezista mai bine in timp si infloresc mai repede si mai frumos daca periodic, la trei sau patru ani, sunt scosi si replantati, ideal in alta parte a gradinii sau in alt ghiveci.

Foto: order.eurobulb.nl

 

Articole asemănătoare

 • Irisul Bronze Queen

  Se dezvolta bine atat in gradina cat si in ghivece, se poate folosi pentru aranjamente florale mai mari sau buchete (in care ideal "joaca" rolul principal) si este imediat remarcat datorita jocului de culori.

 • Irisul Negru

  Acest soi de iris este imediat recunoscut datorita florilor sale mari, frumoase, intr-o neobisnuita culoare neagra cu note de violet, inchis si foarte eleganta

 • Intretinerea gradinii in prima luna din an

  Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

 • Specii de Iris pentru gradina mea de iarna

  Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau.

 • Flori de toamna. Irisul

  Irisul este una dintre florile care aduc o pata de culoare gradinilor palide in aceasta perioada. Una dintre semnificatiile numelui sau este aceea de "curcubeu", referire la bogatia coloristica a florii, dar mai inseamna totodata "ochiul din cer".