Hoya kerrii - sau cand natura serbeaza Valentine's Day

Hoya kerrii

Denumire stiintifica: Hoya kerrii

Planta a fost botezata dupa Thomas Hoy, un renumit gradinar englez. 

Familie: Asclepiadaceae

Origine: Tailanda, Laos si Cambogia

 

 

 

Aspect si prezentare: Desi numele cel mai frecvent este "Planta cu frunze in forma de inima", datorita aspectului precum si datorita picaturilor de seva dulce care se scurg din acestea, ea mai are si denumiri ca: "Floarea de ceara", "Floarea de portelan" sau "Lacrimile Maicii Domnului"..

Planta de interior prin excelenta, hoya kerrii este cultivata atat pentru florile ce apar sub forma de stelute mici cu aspect de ceara, cat si pentru frunzele persistente, coriacee, deosebit de decorative, ce au forma de inima. Florile sunt dispuse in buchete sub forma de bulgare sau rozeta si emana un parfum discret.  

Fiind o planta cu port curgator, se cultiva de obicei in ghivece suspendate.

 

 

 

 

Perioada de inflorire se deruleaza din mai pana toamna tarziu. Daca are conditii propice poate inflori si pe timp de iarna.

 

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Desi creste foarte incet, punand de multe ori la incercare rabdarea, H.kerii nu este deloc pretentioasa in privinta conditiilor de cultivare.

Cel mai important factor ce trebuie respectat, pentru a asigura inflorirea este lumina abundenta pe tot timpul anului, cu protejarea plantei de razele directe ale soarelui, pe perioada caniculara.

In privinta caldurii, nu are exigente deosebite, vara suportand relativ bine temperaturi de pana la 26-28 de grade Celsius, pe cand iarna trebuie sa i se asigure o locatie racoroasa cu minim 12 si maxim 16 grade Celsius. Daca iarna nu este tinuta la racoare, planta nu va mai inflori in sezonul urmator.

Udarea trebuie facuta moderat vara si foarte rar iarna, in ambele cazuri folosindu-se cantitati mici de apa.

Nici in ce priveste substratul, Hoya kerii nu este pretentioasa, multumindu-se fie cu un amestec de pamant de flori cu turba fibroasa si putin nisip, fie cu un simplu pamant de gradina. Singurul aspect ce trebuie retinut aici este ca - indiferent de compozitie, substratul trebuie sa aiba un drenaj bun, umiditatea ridicata din sol fiind fatala plantei, in special iarna.

Fertilizarea este benefica plantei, dar in cantitati mici si numai in perioada de vara. Folosirea in exces a ingrasamintelor poate produce intarzierea sau chiar inhibarea infloririi.

 

 

 

Inmultirea plantei se poate realiza din primavara pana la sfarsitul toamnei, din butasi de tulpina cu cel putin 2 noduri. Perioada cu cele mai bune rezultate este vara, cand inradacinarea se poate produce chiar si in recipiente cu apa.

 

 

 

Sfaturi speciale: Cand temperaturile depasesc 24 de grade Celsius, se recomanda pulverizarea cu apa a frunzelor si protejarea plantei de razele directe ale soarelui. Trebuie evitata stropirea florilor sau a bobocilor.

Inflorirea plantei depinde nu doar de cantitatea de lumina primita ci si de pastrarea ei in permanenta in locatia si pozitia in care a fost asezata initial. Orice miscare a ghiveciului, mutare sau transplantarea plantei compromite definitiv formarea bobocilor.

In acelasi registru al conditiilor obligatorii pentru inflorire, se va tine seama ca planta sa nu fie pozitionata intr-o locatie strabatuta de curenti de aer, iar dupa fanarea florilor, pedunculii florali sa nu fie indepartati de pe tulpini.

 

 

 

Alte specii:.

Alte varietati ale speciei Hoya Kerii: variegata (frunzele prezinta striatii alb-galbui pe fond verde), albo-marginata (planta are frunze de culoare verde marginite cu alb).

 

 

Gradinamea.ro

Februarie 2008

V.S.

Articole asemănătoare

  • Sase greseli pe care nu trebuie sa le faci in gradina

    Tineti un “jurnal de gradina”, unde sa va notati, eventual insotind randurile cu diagrame si desene, ce si cand ati plantat, unde, cum s-au dezvoltat trandafirii, daca bujorii au avut suficienta lumina si apa, cat mai aveti (estimativ) pana la prima recolta de rosii sau primele mere. In afara aspectului practic puteti sa lipiti din loc in loc si fotografii, pentru a va aminti mai tarziu cum arata gradina la inceput.

  • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

    Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

  • Traditii de Dragobete. Plante pentru dragoste si sanatate

    Sarbatoarea romaneasca a dragostei din 24 februarie, Dragobetele, nu este o mostenire la fel de veche precum obiceiurile de iarna.

  • Cum sa alegi florile potrivite de Ziua Indragostitilor

    Daca pana la aceasta ora nu ti-ai intalnit jumatatea de Ziua Indragostilor, inseamna ca te gasesti in toiul pregatirilor pentru plimbarea sau cina romantica de diseara. In ceasurile care au mai ramas, reflecteaza bine la ce flori ii vei oferi iubitei intrucat aceste raze rupte din natura sunt purtatoarele mesajului tau de dragoste.

  • Trandafirul, un dar clasic pentru Valentine's Day

    Blamata de unii respectata de altii, Valentine’s Day este o sarbatoare americana care a inceput sa prinda radacini si pe pamantul romanesc. Este drept ca poporul nostru are propria sarbatoare a dragostei, tot in luna februarie, Dragobetele, dar chiar si in aceste conditii, a nu oferi nici o floare cu prilejul Valentine’s Day este totusi putin nepoliticos. In fond, nu trebuie sa asteptam anume ocazii sa ne manifestam dragostea si respectul pentru persoana iubita.


Warning: fopen(cache/64aa2dfc471d252e953aa7d812c06c0f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139