Ingrijirea culturilor de legume. Prevenirea inghetului

Stiut fiind ca starea vremii se schimba in continuu, in functie de fenomenele atmosferice mereu in miscare, prognozele privind aparitia inghetului ar putea sa fie totdeauna suficiente pentru legumicultori. Ca urmare, in perioadele critice, primavara sau toamna, sunt necesare si observatiile proprii. Se procedeaza astfel: se noteaza temperatura la ora 13, 18, 21 si chiar 24. Diferenta de temperatura a unui interval se raporteaza la numarul de ore al intervalului respectiv. Rezultatul obtinut va indica viteza scaderii temperaturii pe ora. Calculand numarul de ore ramas pana dimineata cand rasare soarele, cand unghiul de incidenta este cel mai mic, deci si temperatura cea mai scazuta, se poate cunoaste daca diminieata temperatura va fi deasura sau sub zero grade. Calculul facut pentru intervalul cuprins intre orele 21 si 24 este cel mai apropiat de realitate.

Viteza de scadere a temperaturii se poate modifica din ora in ora, dupa cum miscarea aerului aduce in zona vapori de apa sau nu. Cu cat atmosfera va fi mai saraca in vapori de apa, cu atat caldura pamantului se va pierde mai repede si invers. De exemplu: daca la ora 21 temperatura a fost de 8 grade C, iar la ora 24 de 5 grade C, inseamna ca in acest interval de timp pamantul a pierdut cate un grad de caldura pe fiecare ora.

Pana dimineata fiind inca 7 ore se poate prevedea ca temperatura va scadea la -2 grade C. Deci va fi bruma sau inghet. In asemenea situatie se urmareste cu mare grija si termometrul. Cand temperatura scade la 0 grade C, se iau masuri de aparare si anume: se acopera plantele cu folii de polietilena sprijinite pe arcuri  de nuiele sau de PVC sau chiar pe crengi, deoarece plantele ingheata in punctele in care ating polietilena. Daca nu exista folie de polietilena atunci se va aplica pulverizarea cu apa a plantelor, cu furtunul in picaturi cat mai fine, pana la trecerea pericolului de inghet.

Se mai poate crea o perdea de fum peste culturi, spre a impiedica pierderea caldurii din sol. Pentru producerea fumului se ard frunze, gunoaie etc. Se va avea in vedere ca focurile sa fie amplasate din loc in loc, eventual cat mai apropiate unele de altele pentru a obtine o perdea uniforma de fum.

De asemenea focurile vor fi amplasate astfel incat fumul sa duca fumul in directia culturii, nu invers, caz in care nu va fi folositor plantelor. Rezultate mai bune si mai sigure se pot obtine folosind un ventilator care imprastie fumul peste cultura, deoarece daca este senin si se raceste, iar atmosfera este foarte linistita si saraca in vapori de apa, fumul urca drept in sus, iar culturile raman prada inghetului cu toata truda depusa.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • O gradina de legume de invidiat

    Ati plantat in gradina de legume mai multe rasaduri de rosii, dar desi ati ales un soi bun nu sunteti tocmai multumiti de rezultate? In afara ingrasamintelor chimice puteti incerca solutii devenite clasice (sa adaugati coji de ou sau zat de cafea in pamant) sau sa alegeti o varianta ieftina, simpla, care va da tomatelor un gust mai dulce, mai intens.

  • Sufleu de legume

    Un sufleu de legume potrivit pentru zilele reci.

  • Gradina de legume in luna noiembrie

    Fiind dincolo de toate o sursa primara de alimente, gradina de legume necesita atentie in permanenta. Asa se face ca in calendarul activitatilor lunare, noiembrie ocupa un loc deosebit de important.

  • Retete cu peste. Peste in stil mediteranean, cu sos de legume

    Retetele cu peste sunt intotdeauna gustoase si sanatoase. De aceea, va propunem sa pregatiti reteta de peste in stil mediteranean, cu sos de legume.

  • Delicii de Paste. Pulpa de miel la cuptor cu mix de legume

    Printre atatea delicii speciale pentru sarbatorile pascale, se numara si reteta gustoasa de pulpa de miel la cuptor cu mix de legume.


Warning: fopen(cache/e44a469c45ad30525379b0294ae33b32) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139