Legume mult mai ... colorate

cartofi cultivare porumb

 

 

Toata lumea stie ca exista cartofi albi si rosii. Ei bine, la moda in strainatate, in gradini si mai ales in bucatarii veti intalni o specie noua de cartofi mult mai ciudati si colorati, dar la fel de buni la gust ca oricare altii. Ne referim la cartofii ... mov. Acestia sunt intr-adevar o noutate care ne incanta privirea si ne starnesc curiozitatea in privinta gustului. Culoarea lor ne-ar putea duce cu gandul la gustul strugurilor, dar evident au gust de cartofi. Dupa preparare culoarea se mai estompeaza putin, dar tot mov raman, iar daca ii pasati capata o culoare usor rosiatica.

 

            Stiati ca exista si stiuleti de porumb cu boabe rosii? Acestia sunt deliciul copiilor care-l prefera fiert sau copt, si cel mai important este ca-si pastreaza culoarea si dupa gatire. Aceasta specie este numita Ruby Queen. Mancarea va fi mai interesanta daca se pregateste un amestec de boabe galbene si rosii.

 

            Conopida este in general o leguma ciudata chiar si avand culoarea alba. O tenta de culoare o aduce ruda ei verde si anume broccoli. Dar ce spuneti de o conopida portocalie? Aceasta specie a fost obtinuta inca din anii 1970 de cercetatorii din Canada. Denumita si conopida Cheddar, ea cuprinde de 25 de ori mai mult beta caroten decat conopida alba. Se poate consuma si cruda ca o gustare colorata si plina de vitamine. Copii cu siguranta o vor adora.

 

            Ajungem la fasole. Verde,  galbena, interesanta este si cea pestrita, alba cu rosu sau fasolea italiana. Pacat insa ca la gatit isi pierde culoarea si devine alba, dar oricum este foarte gustoasa. Spectaculoasa este cea mov sau Royal Burgundy. Aceasta specie creste foarte repede.

 

            O leguma interesanta este ceapa egipteana, bulbii sai se gasesc in varful tijelor plantei, nu in pamant asa cum este ceapa cunoscuta de noi. I se mai spune si ceapa plimbareata pentru ca daca nu taiati  bulbii aerieni, se va intinde incet dar sigur prin toata gradina. Gustul este exact la fel cu cel al cepei obisnuite.

 

www.gradinamea.ro

Iunie 2007

 

 

Articole asemănătoare

  • Crap la cuptor cu legume

    In comparatie cu alte feluri de carne, aceea de peste este asimilata mult mai usor de catre organism.

  • Supa gustoasa de ciuperci cu rosii

    Supele cu legume sunt delicioase, colorate si surprind prin bogatia gustului. Va propunem sa incercati un castron de supa gustoasa de ciuperci cu rosii, servit alaturi de cei dragi. Aceasta supa este satioasa, cu toate ca are putine calorii.

  • Oul si proprietatile lui.

    Oul reprezinta o sursa importanta de proteine, aceasta fiind una de o calitate mult mai mare fata de cele extrase de organism din carne, lapte sau peste.

  • Natura, resursa miraculoasa de vitamine si minerale

    Cu totii stim ca este mult mai bine sa mancam fructe si legume decat sa luam cateva pilule ce contin vitamine si minerale. Ce ar trebui sa stim insa mai exact este aportul pe care il aduc fructele si legumele comparativ cu pilulele si bineinteles procesul de metabolizare.

  • Varza de Bruxelles

    Varza de Bruxelles este catalogata ca fiind o leguma de iarna. Aceasta are intr-un mod natural un continut mult mai scazut de grasimi si calorii fata de celelalte legume.