Levantica in bucatarie

levantica

 

 Levantica este o planta aromatica excelenta folosita tot mai des in bucatarie. Frunzele si florile acestei plante pot fi folosite atat proaspete cat si uscate. Cel mai bine este sa le folositi uscate pentru ca-si pastreaza mai bine aroma si astfel veti utiliza doar o treime din cantitatea pe care o folositi din levantica proaspata.

 

Nu uitati ca levantica face parte din familia mentei si este asemanatoare cu rozmarinul si salvia. Daca este combinata cu oregano, patrunjel, rozmarin sau citrice mancarurile dumneavoastra vor fi minunate.

 

Levantica englezeasca are cea mai dulce aroma dintre toate speciile si este cea mai des folosita in prepararea mancarurilor. Folosirea acestei plante poate fi limitata doar de imaginatia consumatorului. Cheia succesului in gatirea bunatatilor culinare cu levantica este sa experimentati mai intai cu cantitati mici. Totusi daca adaugati prea multa levantica s-ar putea sa va deranjeze parfumul puternic.

 

Pentru a colora inedit salatele dumneavoastra puteti apela tot la levantica. Aceasta poate fi folosita drept substitut pentru rozmarin in diferite retete de paine. De asemenea puteti sa asezati levantica in zahar si dupa cateva saptamani sa folositi acest tip de zahar aromat pentru diverse retete de prajituri, briose si sufleuri.

 

Pana si in decoratiuni o puteti folosi, daca o pisati marunt o puteti amesteca apoi cu vopsea si veti obtine o culoare minunata pentru interiorul casei dumneavoastra. Tot cu levantica puteti realiza, evident in combinatii cu alte plante de gen, potpuriuri si esente placut mirositoare.

 

Stiati ca si tulpinile lemnoase pot fi utilizate drept frigarui pentru fructe sau peste? Preparatele vor imprumuta putin din aroma levanticii care dupa cum spuneam este cel mai des folosita in locul rozmarinului.

 

Florile de levantica sunt decorul perfect pentru prajituri de genul celor cu  ciocolata sau pentru inghetatele de orice fel. Puteti parfuma si serbeturile cu levantica.

 

O nota se impune, nu mancati florile de levantica luate din florarii sau alte magazine pentru ca de cele mai multe ori acestea sunt tratate cu diverse substante, fie pesticide sau substante de intretinere.

 

Cum alegeti levantica perfecta pentru bucatarie? Cautati florile proaspete cu o culoare intensa. Culegeti-le chiar inainte de folosire. Crengutele de levantica se vor pastra in locuri uscate si intunecate, in pahare cu apa. Daca le preferati uscate, impachetati-le in hartie. Unii le pastreaza in congelator.

 

gradinamea.ro 

Articole asemănătoare

  • Plante care intarzie imbatranirea

    Ghimbirul: tot mai des folosit in bucatarie, si nu doar in retete de prajituri, ghimbirul este o planta miraculoasa daca ne dorim sa intarziem efectele inaintarii in varsta, si consumat cu regularitate ne ajuta sa ne pastram tineretea si vigoarea. Are multi antioxidanti, ajuta la reducerea inflamatiilor, regleaza circulatia periferica si va face sa va simtiti mult mai putin stresati.

  • Plantele aromatice in bucatarie

    Usor de cultivat in gradina, balcon sau, de ce nu, in gradina, costa putin si ocupa foarte putin loc, reusesc sa schimbe radical gustul unui preparat, au numeroase vitamine si substante nutritive, iar cei cu experienta in arta gastronomica recomanda sa folosim cele mai multe plante aromatice cat mai proaspete.

  • Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale

    Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale.

  • Mancare de ciuperci pentru zilele cu post

    Rolul ciupercilor in bucatarie a fost mereu comparabil cu acela al plantelor de baza sau chiar al carnii.

  • Mancarica de ceapa cu pui si mamaliga

    Completam astazi cu o noutate sirul de retete practice si gustoase cu care v-am delectat in alte randuri, deoarece stim ca o clipa in minus in bucatarie poate inseamna o clipa in plus petrecuta in camera de zi.