Licopenul in alimentatie. Avantaje si surse naturale


Licopenul este pigmentul natural care coloreaza produsele vegetale in rosu. Desi se gaseste in cantitati diferite, prin numeroase alimente pe care le cumparam de la aprozar, sursa cea mai veritabila ramane rosia. Culoarea nu este o calitate in sine, insa proprietatile binefacatoare, categoric, da.

La o conferinta sustinuta curand in Washington, pe tema licopenului, cercetatorii au pus in evidenta mai multe avantaje care nu se cunoasteau pana in prezent. Licopenul are un rol antioxidant si participa activ la combaterea radicalilor liberi din organism. In plus, studiile au sesizat ca are o contributie majora in consolidarea oaselor, odata cu inaintarea in varsta.

Medicul cercetator Yoav Sharoni de la Universitatea Ben-Gurion a atras atentia in legatura cu efect protector al licopenului impotriva razelor ultraviolet, care pot afecta extrem de sever tesutul epitelial. Acesta a explicat ca, in timp ce produsele de protectie solara ne asigura din exterior protectie contra razelor daunatoare, antioxidantii precum licopenul ar putea avea acelasi efect actionand dinspre interior.

Potrivit estimarilor facute de specialisti, licopenul din tomate are capacitatea sa previna arsurile solare cu 35%. O cana cu suc de tomate zilnic este tot ceea ce ai nevoie pentru a castiga protectie antisolara pe parcursul verii.  

Capacitatea antioxidanta a licopenului protejeaza nu numai celulele de stresul oxidativ, dar intareste si membranele celulare. Pentru beneficii cat mai mari din tomate segateste-le, deoarece temperatura elibereaza de trei ori mai mult licopen din “pielea” legumei decat ar fi disponibil in stare proaspata. Intrucat licopenul este lipida, pentru o absorbtie mai buna, ar trebui sa fie consumat cu ulei.   

Licopenul ajuta in prevenirea bolilor care apar odata cu varsta inaintata, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta. Cercetarile privind degenerarea maculei la batranete au dovedit rolul protector al luteinei: 6 mg/zi luteina timp de 6 luni scad incidenta degenerarii maculei cu circa 43%.

Efectul luteinei este amplificat de licopen, cu rezultate deosebite, in ce priveste scaderea colesterolului sangvin. Dupa rosii, urmatoarele surse recomandate de licopen sunt: grapefruitul roz, guava roz, pepenele verde si papaya. 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Din ce alimente ne luam calciul in post?

    Calciul este unul dintre nutrientii esentiali de care corpul nostru are nevoie pentru a se mentine puternic si sanatos. Pentru ca lucrurile sa intre pe fagasul normal este nevoie de o alimentatie corecta si, nu in ultimul rand, de multa miscare.

  • Rasfat pentru par si ten cu castravete

    Consumat frecvent in alimentatie datorita proprietatilor sale diuretice, castravetele mai este intrebuintat si in compozitia unor produse naturale pentru piele si par, deoarece acesta are rolul de a mentine pielea sanatoasa.

  • Fibrele vegetale si sanatatea

    In conceptia celor mai multi dintre noi a manca sanatos inseamna a include in alimentatie acele categorii de produse care furnizeaza energie printr-un continut bogat de vitamine si minerale.

  • Importanta vitaminelor in organism

    Vitaminele sunt substante organice necesare organismului in cantitati moderate pentru functionarea sa optima. Intrucat putine dintre ele sunt sintetizate in corp, este nevoie de un aport continuu de produse naturale care sa satisfaca aceste nevoi.