Luna martie in meteorologia populara


Martie este prima luna importanta din anul agricol. Chiar de vremea se arata sfioasa la inceput,  fi sigur ca nu mai este mult pana cand primavara isi va intra deplin in drepturi.  Din cele mai vechi timpuri, oamenii au asociat aceasta perioada cu fertilitatea, renasterea materiei, cu puritatea sufleteasca, aspecte reflectate intr-o multime de obiceiuri  si traditii agrare.

Sub imparatul Romulus al Romei, anul incepea cu aceasta luna, abia in anul 45 i.Hr., Iuliu Cezar a introdus Calendarul iulian iar anul incepea la 1 ianuarie. Numele ii vine de la zeul Marte, zeul razboiului din mitologia romana si era considerata in Imperiul Roman o luna favorabila inceperii razboiului.

Acum o suta si ceva de ani prognozele meteorologice tineau de domeniul viitorului, de aceea intreaga stiinta a agriculturii se baza pe ghicit, sau mai corect spus, pe interpretarea semnelor naturii.  Daca la sfarsitul anotimpului rece batranii ghiceau starea vremii in foitele de ceapa, pentru fiecare luna in parte, deslusind care va fi mai ploioasa si care mai secetoasa in noul an, acum in martie treceau la o noua “analiza” mai amanuntita.

Este de mentionat ca prognozele nu se desfasurau la intamplare ci urmareu un tipic mostenit din generatie in generatie, care viza atat persoana care trebuia sa savarseasca actul, cat si momentul oportun. Daca in ziua din ajunul Craciunului cerurile se deschideau, oamenii petreceau impreuna cu cei adormiti aici pe pamant, iar vitele capatau puterea sa vorbeasca, atunci cu siguranta – spuneau batranii – si cele nestiute sau ascunse mintii noastre, adica viitorul, puteau sa se destainuie. Luna martie se bucura si ea de multa stima si incredere din partea stramosilor nostri. 

Iata cateva dintre cele mai intalnite credinte in popor, legate de prezicerile din luna lui Martisor:

- Martie vanturos – mai frumos 
- Daca martie-i cu roua, dupa Pasti mult ploua.
- Cu cat mai uscat va fi martie, cu atat mai umed va fi aprilie.
- Tunete in martie arata an manos.
- Daca canta cucul in luna lui mart, pe la inceput, are sa fie anul manos.
- Daca in Martisor nu poti semana ovazul de ploi multe, atunci nici toamna nu vei putea semana graul de ploi multe
.

In luna martie incepe aratul si semanatul, se curat livezile si gradinile, se scot stupii de la iernat si se "reteaza" fagurii de miere utilizati ca leac in medicina populara. Mantica, adica arta prezicerii viitorului cu ajutorul pretinsei interpretari a semnelor ceresti, a fenomenelor naturale, reprezinta o mostenire din cultura dacilor.

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Kuuma koira, un hot-dog dulce

    La prima vedere este o delicioasa gogoasa, eventual pudrata abundent cu zahar (dupa gust), dreptunghiulara si pufoasa. Doar ca in interior nu veti descoperi un gem de fructe sau o crema de vanilie sau ciocolata, ci un crenvurst cu putin mustar si ketchup, totul intr-o combinatie de gusturi si arome care ii va soca probabil pe cei care nu se asteptau la o asemenea surpriza.

  • Pregatirea gradinii pentru sezonul cald incepe in martie

    Luna martie a adus anul acesta o vreme mai calda decat de obicei, extrem de potrivita pentru a insufla gradinii tale viata. Cand temperaturile depastesc pragul de zero grade si incep sa devina constante, iti poti face in sfarsit planuri pentru plantele tale dragi.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.

  • De ce nu este benefica pentru gradina caldura de afara iarna

    Temperaturile inregistrate la inceputul acestui an in Romania si in alte state europene par a confirma teoria incalzirii globale. Dar pentru a nu trage concluzii pripite ar fi bine sa mai asteptam cel putin pana in luna martie, fiindca iarna e departe de a-si fi spus ultimul cuvant.

  • GradinaMea in luna martie

    Luna martie este cea mai prielnica pentru aranjarea si pregatirea gradinii, pentru sadirea florilor si aranjarea straturilor


Warning: fopen(cache/5a6560e58fa44c74698cc0c69e35fa70) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139