Kuuma koira, un hot-dog dulce

La prima vedere este o delicioasa gogoasa, pudrata abundent cu zahar (dupa gust), dreptunghiulara si pufoasa. Doar ca in interior nu veti descoperi un gem de fructe sau o crema de vanilie sau ciocolata, ci un crenvurst cu putin mustar si ketchup, totul intr-o combinatie de gusturi si arome care ii va soca probabil pe cei care nu se asteptau la o asemenea surpriza. Insa kuuma koira este o specialitate finlandeza cu o istorie de cateva decenii, originara din localitatea Nokia, unde se bucura inca de suficienta popularitate pentru a avea si propria zi, Ziua Kuuma Koira. O combinatie intre gustul de carne, cel picant de mustar si cel dulce de gogoasa, kuuma koira ar fi aparut (potrivit traditiei locale) prin anii 60 ai secolului trecut, si a fost creatia unui anume Teodor Leppanen, un investitor local care vindea gogosi umplute cu gem de mere si deliciosi crenvursti fierti. Cand intr-o zi s-a trezit ca i-au ramas mai multe portii nevandute s-a gandit sa le combine pur si simplu, si ceea ce parea o excentricitate culinara (si probabil este) a fost o noutate foarte gustata de clienti. 
 
In scurta vreme noul produs fast food a avut parte de articole in presa, entuziasti care cumparau mai multe portii, a fost copiat, imitat, preferat si in egala masura respins cu indignare, dar parea ca nimeni din Nokia (si mai tarziu si din alte orase finlandeze, desi in mai mica masura) nu a putut sa ramana indiferent. Asa ca puteti descoperi o portie de kuuma koira in oras in fiecare zi. Sau daca preferati ocaziile festive in luna martie, in a trei zi de vineri, este si ziua in care se sarbatoreste oficial aceasta specialitate aparent bizara. E adevarat ca reteta s-a mai schimbat in decursul anilor. Acum multi prefera sa adauge si ceapa sau muraturi, alaturi un pahar cu lapte, alaturi de crenvursti, mustar si gogoasa pudrata cu zahar.

Foto: tripadvisor.co.uk

Articole asemănătoare

  • Trandafirii cataratori Casino

    Varietate cu numerosi boboci de un galben intens, mari, cu petale avand textura catifelata si un parfum puternic, dulce, Casino poate fi pentru gradini si parcuri acel trandafir catarator relativ usor de cultivat si intretinut care va schimba radical ambianta si atmosfera, dand o nota de eleganta si frumusete.

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

  • Hriato - bacon, miere si brandy

    Un cocktail de brandy cu miere poate parea un pic prea dulce, dar cu siguranta merita incercat cel putin la ocazii, mai ales cand alegi un brandy cu peste 50 la suta alcool, traditional, bine facut, caruia notele suplimentare ii vor potenta gustul si aromele.

  • Crimson and Gold - un gutui japonez plin de culoare

    O varietate de gutui japonez care surprinde placut prin florile sale de culoare rosie, mari, cu textura catifelata, Crimson and Gold poate fi o alegere buna daca vreti un arbust decorativ cu aspect exotic, nu foarte mare si care poate fi ingrijit usor.

  • Smoothie cu ceai negru, fructe de padure si ananas

    Poate ca la prima vedere o combinatie intre gustul puternic de ceai negru si cel dulce-acrisor al fructelor nu pare tocmai inspirata. Dar adaugand notele exotice de banana si ananas veti gusta un smoothie care va incarca imediat cu energie, dar are si o aroma aparte.