Kuuma koira, un hot-dog dulce

La prima vedere este o delicioasa gogoasa, pudrata abundent cu zahar (dupa gust), dreptunghiulara si pufoasa. Doar ca in interior nu veti descoperi un gem de fructe sau o crema de vanilie sau ciocolata, ci un crenvurst cu putin mustar si ketchup, totul intr-o combinatie de gusturi si arome care ii va soca probabil pe cei care nu se asteptau la o asemenea surpriza. Insa kuuma koira este o specialitate finlandeza cu o istorie de cateva decenii, originara din localitatea Nokia, unde se bucura inca de suficienta popularitate pentru a avea si propria zi, Ziua Kuuma Koira. O combinatie intre gustul de carne, cel picant de mustar si cel dulce de gogoasa, kuuma koira ar fi aparut (potrivit traditiei locale) prin anii 60 ai secolului trecut, si a fost creatia unui anume Teodor Leppanen, un investitor local care vindea gogosi umplute cu gem de mere si deliciosi crenvursti fierti. Cand intr-o zi s-a trezit ca i-au ramas mai multe portii nevandute s-a gandit sa le combine pur si simplu, si ceea ce parea o excentricitate culinara (si probabil este) a fost o noutate foarte gustata de clienti. 
 
In scurta vreme noul produs fast food a avut parte de articole in presa, entuziasti care cumparau mai multe portii, a fost copiat, imitat, preferat si in egala masura respins cu indignare, dar parea ca nimeni din Nokia (si mai tarziu si din alte orase finlandeze, desi in mai mica masura) nu a putut sa ramana indiferent. Asa ca puteti descoperi o portie de kuuma koira in oras in fiecare zi. Sau daca preferati ocaziile festive in luna martie, in a trei zi de vineri, este si ziua in care se sarbatoreste oficial aceasta specialitate aparent bizara. E adevarat ca reteta s-a mai schimbat in decursul anilor. Acum multi prefera sa adauge si ceapa sau muraturi, alaturi un pahar cu lapte, alaturi de crenvursti, mustar si gogoasa pudrata cu zahar.

Foto: tripadvisor.co.uk

Articole asemănătoare

  • Crinii Triumphator

    Varietate de crin cu flori mari (peste 20 de cm in diametru), bicolore (alb si roz spre vinisiun deschis), cu un parfum intens, dulce, puternic, Triumphator poate fi o alegere excelenta pentru gradini sau pentru un buchet elegant, de o rara frumusete.

  • Daliile Tartan

    Flori bicolore de mari dimensiuni, atragatoare prin jocul cromatic de alb si rosu visiniu, aceste dalii au un parfum placut, dulce, sunt relativ rezistente, se cultiva si se intretin usor, schimband radical orice gradina sau spatiu verde.

  • Strugurii Lakemont

    Soi de struguri de masa albi, cu ciorchini mari si grei, boabe rotunde, fara samburi, Lakemont este o varietate de vita de vie longeviva, rezistenta, relativ usor de cultivat si intretinut, fiind una dintre cele mai bune optiuni pentru cei care vor un gust intens, dulce, puternic si parfumat.

  • Trandafirii cataratori Casino

    Varietate cu numerosi boboci de un galben intens, mari, cu petale avand textura catifelata si un parfum puternic, dulce, Casino poate fi pentru gradini si parcuri acel trandafir catarator relativ usor de cultivat si intretinut care va schimba radical ambianta si atmosfera, dand o nota de eleganta si frumusete.

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.


Warning: fopen(cache/bdf0828c8d13400aa25cd951cef4bca9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139