Mancatul - complet nesanatos inainte de inot?!


Fiecare dintre noi cunoaste regulile care se "cer" dupa o masa copioasa: trebuie sa luam o pauza de aproximativ doua ore in care sa stam linistiti  si relaxati, mai ales inainte de a ne aventura in valurile marii sau in piscina cu apa rece. 

 In cazul in care se intampla contrariul este foarte posibil sa apara dureri insuportabile de stomac, iar persoanele in cauza sunt in pericol de a se ineca. Ei bine, aceste sunt doar "legende", nu este nimic adevarat. Nu avem nevoie de cercetari stiintifice pentru a combate aceste "reguli", deoarece atunci cand mergem in parc la alergat, la jogging dupa ce mancam, nu inseamna ca ni se face rau si lesinam imediat.

Nu exista nicio legatura intre mancare, durerile stomacale si inot. Ideea este ca organismul nostru oboseste si este mai greoi dupa un pranz bogat spre exemplu. Cauza pentru acest lucru este oxigenarea mai putina creierului si a celorlalte organe, deoarece in timpul digestiei este nevoie de o mai mare cantitate de sange in acea zona. Corpul este asadar mai putin pregatit, mai putin capabil pentru diferite activitati sau performante sportive.

Atentie!
Exista totusi o exceptie: in cazul persoanelor cu afectiuni cardiologice si in special in cazul celor mai varstnici, efortul dublu pe care il face corpul poate duce intr-adevar la o cadere. De aceea este bine sa ne gandim inainte de a actiona, sa ne protejam sanatatea si sa facem tot ceea ce tine de noi sa nu suprasolicitam organismul! Exagerarea si nepasarea ne poate costa scump uneori!

Sursa foto

 

Articole asemănătoare