Marul - soiuri din vechiul sortiment

Soiuri de vara :Marul

Stark Earliest
Pomul este viguros si formeaza o coroana portivit de mare. Fructele sunt mijlocii ca marime, de forma sferica, uenori cu coaste slabe. Culoarea pielitei este rosie-aprinsa si acopera fructul aproape in intregime ; pe partea umbrita insa ramane alb-galbuie. In pielita se formeaza puncte albe cu nuante roz. Pulpa este alb-galbuie cu gust pronuntat dulce, cu aciditate placuta si aroma intensa. Este un soi de calitate foarte buna pentru masa, depasind celelalte soiuri de vara deja existente. Soiul esterezistent la seceta, rapan si fainare. Intra pe rod foarte timpuri si are potential marede productie.

Close
Pomul este viguros, cu coroana dresta. Fructele sunt trnconice, destul de simterice, cu suprafata neregulata, adesea cu coaste, cu pielita subtire, cu putina ceara galbuie acoperita pe cea mai mare parte cu rosudeschis. Pulpa este alba afanata, suculenta, se topeste in gura, este acidulata, potrivit de dulce si slab aromata. Se recolteaza in prima decada a lunii iunie.

Clar alb
Este cultivat in toate zonele pana la altitudini de de 1200 m. Pomul are vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa si rodeste pe ramuri scurte. Fructele sunt mijlocii cu 3-5 coaste, au pielita subtire, verzuie-albicioasa la inceputul maturarii si aproape alba la maturitate, acoperitade o bruma albicioasa groasa. Mai prezinta o dunga verzuie sau ruginie care s eintinde de la varful pana la baza fructului. Pulpa este alba, dulce-acrisoara, la supracoacere devine fainoasa. Rezistenta la transport a fructelor este slaba. Recoltarea se face in prima jumatate a lunii iunie. Fructele se pot pastrafara probleme 2-3 saptamani.

Astrahan rosu
Este cultivat mai mult in gradinile familiale si mai ales in nordul Transilvaniei. Pomul are vigoare mijlocie este rezistent la ger si la seceta, dar are o durata de viata relativ scurta. Fructele sunt mijlocii, sferice, au pielita subtire de culoare rosu-intens spre zmeuriu, fara dungi. Peste pielita se formeaza o bruma albastra violacee. Pulpa este alba uneori cu infiltratii rosii, cu gust acidulat-dulce, placut cu aroma intensa. La supracoacere pulpa devine fainoasa.

Borovinka
Este raspandit aproape in toate regiunile. Pomul este de vigoare mijlocie, rodeste pe ramuri scurte, este foarte productiv, rezistent la ger, are insa lemnul fragil, ramurile se rup usor daca nu sunt sprijinite cu proptele. Fructele sunt mijlocii, sferice, cu pielita fructului groasa de culoare roz spalacit cu dungi rosii vii, acoperita cu ceara violacee. Gustul fructelor este placut acidulat cu o aroma fina. Se pot pastra 2-3 saptamani.

Soiuri de toamna

Parmen auriu
In tara noastra este foarte raspandit. Pomul este viguros si rodeste pe ramuri scurte, foarte productiv, dar si pretentios fata de sol. Pe solurile uscate fructele pierd din suculenta si cad prematur din pom.
Fruictele sunt mici si mijlocii, tronconice, cu pielita subtire de culoare galbena aurie sau rosu-portocalie, iar pe partea isnorita prezinta dungi rosu-carmin. Pulpa este tare, galbena, suculenta, dulce acidulata, excelenta la gust si aromata. Fructele pe pom se matureaza treptat, incepand cu luna august pana in septembrie. Se pot pastra pana in ianuarie-martie.

Gravenstein
Se intalneste mai mult in partea de nord a Transilvaniei. Pomul este viguros, incepe sa rodeasca tarziu, are polen rau ceea ce necesita plantarea lui impreuna cu alt soi de polen bun. Fructele sunt mari, tronconice, costate. Pielita este subtire, galbena-portocalie acoperita cu un strat gros de ceara. Pulpa este suculenta, dulce, foarte gustoasa si cu o aroma intensa.

Renet de Landsberg
La noi in tara este raspandit mai mult in Moldova si Transilvania. Pomii sunt vigurosi si fructifica preponderent pe ramuri scurte. Fructele au marime variabila chiar si pe acelasi pom. Forma lor este sferica, cu contur rotunjit. Pielita fructului este subtire si are culoarea galben-verzuie sau galbena ca paiul, iar pe partea insoritacapata o rumeneala portocalie. Uneori se formeaza o rugina fina care confera fructelor un aspect rapanos. Pulpa este alba, destul de consistenta si suculenta, are gust dulce acrisor, racoritor, foarte placut si cu aroma slaba.

Soiuri de iarna

Cretesc auriu
Este un soi raspandit in dealurile subcarpatice meridionale in special in zona Ramnicu Valcea. Pomul este viguros si productiv, nu este pretentios fata de clima si sol. Fructul este mijlociu sau mare si are forma sferic turtita, cu diametrul mare, situat spre peduncul. Culoarede fond a pileitei este galben verzuie sau galben-pai, cu o usoara rumeneala pe partea insorita. Peste rumeneala se suprapun dungi sterse scurte si inguste, de culoare rosie aprins. Pulpa fructului este alba verzuie, cu un gust acrisor racoritor insa usor ierbos.

Cretesc rosu
Este un soi autohton, originare din regiunea I pomicola (Muscel, Cureta de Arges, Targoviste3, Ramnicu Valcea). Pomii sunt vigurosi cu o crestere rapida. Fructele sunt mijlocii sau mari, sferice, turtite, cu contur regulat. Culoarea de fond a pielitei este galben verzuie fiind acoperita pe partea insorita cu rosu intens care cuprinde aproape in intregime fructul. Peste culoarea rosie se suprapun dungi de un rosu mai puternic. Pulpa este alb-verzuie, afanata, suculenta acidulata, cu gust racoritor. Uneori gustul este ierbos si astringent. Frcutele rezista la transport, insa se incretescpe timpul pastrarii (de unde vine si denumirea soiului).

Frumos de Boskoop
Este un soi de origine olandeza, raspandit la noi in Transilvania si nordul Moldovei. Pomul este viguros, iar ca ramuri de rod predomina tepusele. Fructul este mijlociu sau mare, sferic turtit, asimetric. Pielita fructului este groasa, apsra, mata, acoperita aproape peste tot cu o rugina bruna. La inceput are culoarea verde-deschis, apoi galben-pai. Pe toata suprafata se intalnesc puncte mari de rugina, stelate, care uneori se unesc acoperind in intregime pielita. Pulpa are culoarea galbuie si este suculenta, cu aciditate mai nuantata decat la alte soiuri.

Renet de Canada
Pomul este viguros dar sensibil la ger si la rapan. Fructele sunt mari de froma tronconica, uneori asimetrica, prezinta 5 coaste foarte largi si rotunjite. Culoarea de fond a pielitei este berde in momentul recoltarii si devine galben-verzuie la maturarea completa. Pe partea insorita fructele se acopera cu o rumeneala rosie-portocalie. Pe suprafata pielitei prezinta numeroase puncte colturate, ruginite, caracteristice acestui soi. Pulpa galbuie are gust dulceag, placut acidulat, larla supramaturare devine fainoasa.

Patul
Soi autohton, originardin Valea Muresului si raspandit mai mult in Transilvania. Numele de Patul provine de la pastrarea lui iarna in patule de fan. Pomul are o crestere viguroasa, esterezistent la ger, da productii ridicate, insa are tendintade rodire intermitenta. Fructele sunt de marime mica-mijlocie, sferice. Culoare pielitei este galbena, iar pe partea insorita rosie-aprins. Pulpa este alba suculenta, cu gust dulce acidulat, racoritor, cu aroma slaba.

London Pepping
Pomii au o vigoare slaba si fructifica pe ramuri scurte. Este un soi pretentios la clima si la sol. Fructele sunt neuniforme ca marime, pe acelasi pom se gasescfructe mari mijlocii si mici. Pielita are culoare galbena ca ceara si acoperita cu multa pruina, unsuroase la pipait. Pulpa este suculenta dulce si placut acidulata, de culoare galbena albicioasa.

Banana de iarna
Este un soi rustic, care se poate cultiva pana la 750-1000 m altitudine. Da recolte foarte mari si esterezistent l ager. Fructele sunt mari si foarte mari, cu pielita groasa, unsuroasa si cu luciu. Culoarea este galbena cu rumeneala roz-portocalie pe partea insorita. Pulpa galbuie, suculenta, fina, are gust dulce si aciditate slaba, cu aroma puternica, apropiata de banana. La supracoacere devine fainoasa.

Sovari
Este un soi rasp[andit mai mult in pareta de nord si vest a Transilvaniei. Pomii au o vigoare mare, formeaza coroana globuloasa si rodeste mult pe tepuse. Fructele sunt mijlocii sau mari, sferice sau turtite. Pielita are culoarea de baza verde galbuie, pana la galbena ca ceara, se acopera pe cea mai mare parte cu rosu violaceu, peste care se suprapun dungi de un rosu mai intens. Pulpa galben verzuie este acidulata dulceaa, suculenta, cu aroma destul de intensa. Este un soi rezistent la seceta si la ger, de asemenea la boli si daunatori. Da productii mari insa manifesta tendintade rodire neregulata. Pomii au o durata lunga de viata (90 - 100 de ani).

Frumusetea Romei
Pomul are dimensiuni mijlocii formeaza coroana destul de ara. Fructele sunt mijlocii, sferic turtite sau tronconice, uneori asimetrice. Pielita are culoarea rosie spre visiniu intens. Pe partile umbrite se observa uneori culoarea de baza care este galbena. In pielita se observa puncte albicioase mari, rae, vizibile pe partile intens colorate. Pulpa este galbuie albicioasa, consistenta, suculeta, cu gustdulce, placut acidulata si cu aroma slaba. Soiul este putin pretentios fata de sol, destul de rezistent fatade ger, boli si paianjeni. Fructele rezistente la transport se matureaza esalonat.

Gustav durabil
Pomul este de vigoare mijlocie, formeaza coroana globuloasa, rara. Fructele sunt variabile ca marime, adesea mijlocii sau mici, tronconice, frecvent asimetrice. Culoareade fond a ielitei este verde galbuie, acoperita in intregime cu rosu zmeuriu, dungat cu rosu purpuriu. In pielita se observa numeroase puncte albicioase mici. Tot fructul este acoperit cu o pruina violacee. Pulpa este alba cu nuanta verzuie, consistenta, destul de suculenta, cu gust dulce si aciditate slaba, cu aroma caracteristica. Este un soi pretentios fata de sol, sensibil la seceta si rapan, insa destul de rezistent la atacul paianjenilor.

Articole asemănătoare

  • Black Oxford, marul negru din Maine

    Un mar de dimensiuni medii, cu miez crocant, zemos si coaja de un rosu visiniu ce ajunge atunci cand fructul este bine copt la un violet inedit, acest Black Oxford este un soi originar din Maine (SUA), foarte popular ca gustare

  • Cedrii din Liban

    Dintre spreciile autohtone de arbori prezente in Liban, cel mai pretuit la nivel national si international este cedrul, care poarta denumirea stiintifica Cedrus libani.

  • Cum crestem meri ?

    Putem sa mancam mere direct din pom, in compozitia unei placinte sau stoarse de zeama bogata in vitamina C, intr-un pahar. Merele au fost si sunt in continuare printre cele mai apreciate fructe pentru gustul ce ne rasfata si vitaminele care ne protejeaza de raceala.

  • Parcul Retiro, Madrid

    Parcul Retiro este cel mai vechi si reprezentativ spatiu din Madrid destinat activitatilor de recreere. La fiecare sfarsit de saptamana un numar important de madrileni si turisti aleg sa isi petreaca timpul liber pe cei 1,4 km patrati pe care ii masoara.

  • Champion

    Soi de gutui din vechiul sortiment, cu pomi vigurosi si coroana sferica. Fructele mari si foarte mari, scurt piriforme. Pielita are culoarea...