Cedrii din Liban

Dintre spreciile autohtone de arbori prezente in Liban, cel mai pretuit la nivel national si international este cedrul, care poarta denumirea stiintifica Cedrus libani. Astazi, se dezvolta cu precadere intre 1000 m si 2000 m altitudine, desi expolatarile forestiere ii reduc de pe o zi pe alta extinderea. 

Cedrul este un arbore pururea verde din familia coniferelor care poate masura pana la 40 m inaltime si al carui trunchi depaseste  2,5 m in diametru. Exemplarele nu detin conuri inainte de trecerea primilor  40-50 ani. 

In functie de aria lor de raspandire, unii cercetatori ii impart in patru specii distincte: cedrii Libanului, cedrii Turciei, cedrii Ciprului si cedrii Muntilor Atlas.     

Textele antice de factura religioasa ori mitologica fac deseori referire la cedrii Libanului, incepand cu vestita Epopee a lui Ghilgames pana la psalmii lui David din Vechiul Testament.

Importanta istorica a acestuia a izvorat din multiplele valente care i s-au dat din cele mai vechi timpuri. Fiind un arbore de esenta tare, cedrul a fost intrebuinatat la construirea templelor, palatelor si corabiilor. Succesul comercial al egiptenior si fenicienilor a avut la baza pentru multa vreme exportul lemnului de cedru care era preferat in locul ienuparului, pinului sau stejarului.

Exista indicii potrivit carora durerile de dinti ar fi fost  tratate in vechime uneori cu rasina acestor arbori.

Pana in pragul secolului nostru  padurea si animalele au fost considerate inepuizabile, iar in consecinta zona impadurita a Libanului a fost redusa brutal pana la o suprafata de 60.000 hectare.  Astazi, numai 1700 hectare mai sunt acoperite cu faimosul cedru din Liban fapt care a tras un semnal de alarma organizatiilor implicate in protectia mediului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Black Oxford, marul negru din Maine

    Un mar de dimensiuni medii, cu miez crocant, zemos si coaja de un rosu visiniu ce ajunge atunci cand fructul este bine copt la un violet inedit, acest Black Oxford este un soi originar din Maine (SUA), foarte popular ca gustare

  • Sos cu otet din cidru de mere, miere si menta

    Interesant pentru salate de vara in care vreti sa adaugati un plus de aroma si de gust, contrastul dintre acreala putin acida si dulceata mierii facand din acest sos o provocare si o recompensa.

  • Zaharul negru din Okinawa

    Note amarui si de caramel, putin sarat, gust intens, o culoare ce aminteste de cea a zaharului din trestie de zahar dar intr-o nuanta mai inchisa.

  • Vodca din bulbi de lalele

    Pure sau Premium Blend, doua varietati de vodca din bulbi de lalele

  • Craitele din soiul Fantastic

    Craitele ies in evidenta datorita florilor care par sa semene cu globuri mari, in nuante calde, foarte bune atat pentru ghivece cat si pentru spatii mici sau medii din gradina.