Maslinul rusesc, util sau periculos pentru gradina?

Maslinul rusesc (pop. “salcioara”) este un arbust spinos cu frunze ovale, cazatoare, care atinge la maturitate inaltimea de 6-7 m. Denumirea stiintifica este Elaeagnus angustifolia, face parte din familia Elaeagnaceae si este inrudit cu catina alba.

Salcioara este originara din sudul Europei si vestul Asiei, fiind raspandita in Turcia, in sudul Rusiei, Kazahstan si Iran. Florile sale sunt mici, de culoare alba sau galbena si imprastie un miros placut. In urma florilor apar si fructele verzi, de forma maslinelor, combestibile dar intrebuintate pe scara larga mai ales pentru a atrage vietuitoare, in special pasarile. Au fost identificate peste 50 specii de pasari si mamifere care se hranesc cu acest tip de fructe. 

Maslinul rusesc este un arbust peren rezistent atat la temperaturi ridicate cat si la frig, desi poate fi rapus de frigul extrem. Nici din alte puncte de vedere nu este prea pretentios. De pilda, poate prospera intr-o gama variata de soluri, pornind cu cele de textura nisipoasa pana la cele argiloase. Rezista bine chiar si in soluri pietroase sau sarate. 

In general, Elaeagnus angustifolia se planteaza in locurile care beneficiaza direct de razele soarelui dar se poate amplasa si la semiumbra. Cine a fost asta-vara pe plaja din Mamaia a putut vedea cateva exemplare de salcioare care cresc aici de mai multi ani.

De ce si-ar dori cineva sa aiba maslin rusesc in propria gradina? Pentru ca este un arbust care poate indeplini cu succes rolul decorativ, fiindca impiedica imburuienarea terenurilor, iar fructele sale au proprietati eficiente in tratarea poliatritelor. Iarna, ramurile roscate si pline de spini ies in evidenta prin antiteza cu albul imaculat al zapezii.

Din pacate exista si “contraindicatii” la care trebuie sa se ia bine seama inainte de a se trece la fapte. Uneori maslinul rusesc interfereaza cu plantele native, diminuandu-le terenul si obligandu-le in cele din urma sa dispara. Impactul acestor culturi a ajuns pricina de ingrijorare in cateva locatii de pe glob. In unele parti ale statului Utah, planta a fost incadrata in categoria celor nocive. 

Odata fixat in sol, maslinul rusesc este greu de controlat si aproape imposibil de eradicat. Printre eforturile oamenilor de a controla concentratiile nedorite de arbusti s-au numarat: taierea rasadurilor, arderea si pulverizarea cu anumite substante care sa inhibe cresterea. De cele mai multe ori succesul a fost limitat. Se parte totusi ca cea mai eficienta metoda este taierea urmata de arderea butucilor. 

Sursa foto: wnmu.edu 

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Trucuri si idei pentru gradina

    Puteti folosi resturile de legume si fructe din bucatarie pentru a fertiliza pamantul din gradina. Cojile de banana, de ou, de legume, bucatelele ramase, cotoarele de mar se pun in blender, se mixeaza bine, iar amestecul se toarna in gropite sau santuri mici sapate in gradina. Se acopera si se lasa pentru cel putin o luna inainte de a planta altceva in acel loc.

  • Muscari azureum - o pata de culoare pentru gradina

    Usor de recunoscut datorita formei aparte a florilor de forma unor clopotei, de un albastru palid deosebit, este o varietate perfecta pentru gradina sau ghivece, efectul decorativ fiind cu totul iesit din comun mai ales alaturi de alte flori in culori complementare.

  • Gradina mea in luna Februarie

    Intotdeauna se gaseste ceva util de realizat pentru gradina, chiar si in luna care pune capat sezonului rece. Faurar sau “luna lupilor” este socotita o luna nemiloasa, aducatoare de geruri si viscole mari.

  • Lacul artificial din gradina

    Asezati un recipient cu apa pe iarba din gradina. Veti fi surprinsi cat de repede se aduna mierlele, vrabiutele sau gazele pentru a-si potoli setea

  • Magia plantelor natural pictate toamna, in orice gradina

    Culoarea ruginie a frunzelor, specifica anotimpului tomnatic, este determinata de conditiile de mediu si predispozitie genetica. Punand problema altfel, daca spre exemplu arborele sau arbustul din gradina dumneavoastra nu detine chimia de baza pentru a produce frunze placut colorate la sosirea toamnei, nu puteti interveni cu nimic pentru a schimba acest lucru.


Warning: fopen(cache/5af00163356215a79c94617598fe068e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139