Merele Arbat

Soi de mar columnar cu productie foarte buna, ce poate depasi la maturitate doi metri inaltime si are nevoie de un suport rezistent, puternic pentru a se dezvolta repede. Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie. Arbat sunt mere cu aspect comercial deosebit, suporta bine depozitarea si transportul, dar castiga in principal datorita gustului si a mirosului dulce, placut, fructat. Marul Arbat prefera locurile cu mult soare, ferite de curenti reci de aer (desi se poate adapta si la un regim cu semi-umbra), si are nevoie de un sol cat mai fertil, cu drenare buna pentru ca apa in exces sa se scurga usor, si se recomanda sa fie fertilizat in prealabil cu ingrasaminte organice. 
 
Se va planta primavara sau toamna, iar merele se vor culege de la sfarsitul verii pana la jumatatea toamnei, productia fiind neasteptat de buna pentru un mar columnar ce nu are nevoie nici de mult spatiu, nici de tratamente costisitoare. Se lasa cel putin jumatate de metru intre meri daca ii plantati in grup. Au o rezistenta foarte buna la ger si la seceta.

Foto: tostpost.com

Articole asemănătoare

  • Merele Red Delicious

    Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

  • Merele negre de Arkansas

    Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori

  • Merele Jonagold, un deliciu dulce

    Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Prajitura cu mere

    Unul dintre deserturile copilariei, o reteta relativ simpla, eleganta si mereu de efect. Alegeti merele preferate, rosii, bine coapte si cu note acrisoare pentru un contrast interesant cu zaharul.