Merele Arbat

Soi de mar columnar cu productie foarte buna, ce poate depasi la maturitate doi metri inaltime si are nevoie de un suport rezistent, puternic pentru a se dezvolta repede. Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie. Arbat sunt mere cu aspect comercial deosebit, suporta bine depozitarea si transportul, dar castiga in principal datorita gustului si a mirosului dulce, placut, fructat. Marul Arbat prefera locurile cu mult soare, ferite de curenti reci de aer (desi se poate adapta si la un regim cu semi-umbra), si are nevoie de un sol cat mai fertil, cu drenare buna pentru ca apa in exces sa se scurga usor, si se recomanda sa fie fertilizat in prealabil cu ingrasaminte organice. 
 
Se va planta primavara sau toamna, iar merele se vor culege de la sfarsitul verii pana la jumatatea toamnei, productia fiind neasteptat de buna pentru un mar columnar ce nu are nevoie nici de mult spatiu, nici de tratamente costisitoare. Se lasa cel putin jumatate de metru intre meri daca ii plantati in grup. Au o rezistenta foarte buna la ger si la seceta.

Foto: tostpost.com

Articole asemănătoare

 • Merele Dabinett

  Cu pulpa tare si coaja de un verde-galbui cu pete de un rosu aprins, merele Dabinett sunt originare din Somerset (Marea Britanie) unde sunt cultivate de mai bine de un secol si folosite pentru un cidru realizat dupa metode traditionale, foarte apreciat de cunoscatori.

 • Merele Cortland

  Un mar dulce-acrisor, bun pentru gustare, retete de desert, suc sau salate de fructe

 • Fructe pentru un sistem imunitar puternic

  Merele: rosii, galbene sau verzi, indiferent de soi sau de marime, merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, si pe buna dreptate. Au multa vitamina C, gust placut, intaresc sistemul imunitar, au fibre si putine calorii, aduc relativ usor senzatia de satietate.

 • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

  Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

 • Merele Champion

  Soi de mar rosu cu fructe mari, gust dulce-acrisor, productivitate anuala ridicata si o buna rezistenta naturala in perioadele geroase, Champion este o buna alegere pentru culturile intensive sau pentru a planta doar cateva exemplare in livada sau gradina.