Merele Champion

Soi de mar rosu cu fructe mari, gust dulce-acrisor, productivitate anuala ridicata si o buna rezistenta naturala in perioadele geroase, Champion este o buna alegere pentru culturile intensive sau pentru a planta doar cateva exemplare in livada sau gradina. Relativ usor de intretinut, este un mar care va oferi in fiecare an o productie buna, fructele sale fiind mari, de culoare rosie cu pete galbene, rotunde, cu pulpa zemoasa si crocanta, coaja rezistenta si parfum usor, fructat. Suporta bine atat depozitarea cat si transportul – asa ca le veti intalni adesea in magazine – si sunt excelente ca gustare, sub forma de suc sau in diverse retete de placinte sau prajituri.

Marul Champion se va planta fie primavara, pana in luna mai, fie toamna pana in noiembrie, alegand un loc unde sa aiba cat mai mult soare pe toata perioada zilei (va creste bine si intr-un loc partial umbrit), sa fie pe cat posibil ferit de curentii reci de aer, iar cel mai bun pamant este unul fertil, cu drenare buna. Se recomanda ca anual sa se adauge la radacina ingrasaminte naturala. Se lasa cel putin un metru distanta intre puietii pusi in gropi de jumatate de metru adancime, si nu uitati sa ii udati frecvent, dar folosind cantitati moderate de apa.

Merele din soiul Champion se vor culege toamna, fiecare exemplar avand la maturitate o productie anuala de peste 50 kilograme. Au o buna rezistenta la boli si daunatori, dar pomul fructifer trebuie examinat periodic, iar partile uscate sau cu aspect bolnav indepartate din timp.

Foto: alibaba.com

Articole asemănătoare

  • Cum sa pastram fructele si legumele proaspete mai mult timp

    Merele se tin departe de caldura si umiditate sau lumina puternica (mai ales daca sunt bine coapte), ideal intr-un loc intunecat si racoros, sau pot fi puse in frigider unde rezista pana la trei, chiar patru saptamani. Dar la fel ca majoritatea fructelor si legumelor odata ce sunt tinute la rece isi vor modifica atat gustul cat si textura.

  • Merele Golden Delicious

    Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

  • Merele Red Delicious

    Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

  • Merele Arbat

    Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

  • Merele negre de Arkansas

    Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori