Merele Gloster

Soi de mere cu pulpa ferma, crocanta, dulce, coaja de un rosu intens si forma usor conica, Gloster este o varietate de origine germana, foarte populara printre cunoscatori si de departe unul dintre cele mai bune mere pentru gustare, retete de desert sau, de ce nu, suc si cidru. Sunt fructe de 150-200 de grame fiecare, textura destul de tare, iar soiul are o buna rezistenta la boli, daunatori, frig sau seceta, suportand relativ bine si transportul. Varietate creata in anul 1951 in Germania, repede adoptata in livezi pentru cultura intensiva, Gloster este apreciat pentru gustul dulce, proaspat, putin acrisor, aroma intensa, cu o aciditate placuta, coaja lucioasa rosie cu mici puncte mai deschise la culoare, pulpa tare poate fi consumata ca atare sau rasa, tocata, transformata in suc sau utilizata pentru placinte sau gem. 
 
Este un pom fructifer ce poate atinge patru metri inaltime si se planteaza primavara sau toamna intr-o zona unde sa aiba mult soare (desi tolereaza si zonele umbrite), iar solul sa fie fertil, cu drenare buna, ferit pe cat posibil de curentii reci de aer. Se sapa gropi de 70-90 de cm adancime pentru puieti, lasand macar patru metri distanta intre ei daca vreti sa plantati mai multe exemplare, iar ulterior se uda abundent pamantul la radacina. Se taie regulat crengile pentru a ajuta la formarea coroanei, iar marul Gloster va produce recolte anuale bogate, si fiind o varietate longeviva va veti bucura de roadele sale multi ani la rand.  

Foto: greenleafnurseries.co.nz 


 

Articole asemănătoare

 • Merele Golden Delicious

  Unul dintre cele mai apreciate si cultivate soiuri de mar din toata lumea, aceasta varietate de origine nord-americana (a inceput sa fie cultivata in SUA spre sfarsitul secolului al XIX-lea, initial in statul Virginia) s-a raspandit cu rapiditate in toata lumea, consumatorii fiind atrasi de gustul placut, dulce, culoarea frumoasa, rezistenta la transport si depozitare, dar si de versatilitatea acestor mere aurii, cu aroma dominata de notele fructate.

 • Merele Red Delicious

  Mari, cu forma conica, gust dulce-acrisor, pulpa tare si suculenta, de un rosu intens, atragator.

 • Merele Arbat

  Este foarte apreciat pentru fructele sale relativ mari, de forma rotunda, usor turtite si cu un colorit deschis, rosu si galben, miezul merelor fiind suculent, cu gust puternic dulce-acrisor, perfect pentru gustare, suc de mere, gemuri sau alte retete, dar si pentru placinte sau alte produse de patiserie.

 • Merele negre de Arkansas

  Suntem obisnuiti cu merele verzi, galbene, cele rosii, in nuante delicate sau dimpotriva intense, puternice, cu aromele si gusturile lor, dar acest soi american cu o istorie ce a trecut deja de un secol este o raritate si categoric o interesanta curiozitate pentru cultivatori

 • Merele Jonagold, un deliciu dulce

  Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.