Merele Gloster

Soi de mere cu pulpa ferma, crocanta, dulce, coaja de un rosu intens si forma usor conica, Gloster este o varietate de origine germana, foarte populara printre cunoscatori si de departe unul dintre cele mai bune mere pentru gustare, retete de desert sau, de ce nu, suc si cidru. Sunt fructe de 150-200 de grame fiecare, textura destul de tare, iar soiul are o buna rezistenta la boli, daunatori, frig sau seceta, suportand relativ bine si transportul. Varietate creata in anul 1951 in Germania, repede adoptata in livezi pentru cultura intensiva, Gloster este apreciat pentru gustul dulce, proaspat, putin acrisor, aroma intensa, cu o aciditate placuta, coaja lucioasa rosie cu mici puncte mai deschise la culoare, pulpa tare poate fi consumata ca atare sau rasa, tocata, transformata in suc sau utilizata pentru placinte sau gem. 
 
Este un pom fructifer ce poate atinge patru metri inaltime si se planteaza primavara sau toamna intr-o zona unde sa aiba mult soare (desi tolereaza si zonele umbrite), iar solul sa fie fertil, cu drenare buna, ferit pe cat posibil de curentii reci de aer. Se sapa gropi de 70-90 de cm adancime pentru puieti, lasand macar patru metri distanta intre ei daca vreti sa plantati mai multe exemplare, iar ulterior se uda abundent pamantul la radacina. Se taie regulat crengile pentru a ajuta la formarea coroanei, iar marul Gloster va produce recolte anuale bogate, si fiind o varietate longeviva va veti bucura de roadele sale multi ani la rand.  

Foto: greenleafnurseries.co.nz 


 

Articole asemănătoare

  • Merele Jonagold, un deliciu dulce

    Soi creat in anii 50 ai secolului trecut in SUA prin combinarea a doua varietati delicioase (Golden Delicious, cu pulpa tare, crocanta, note dulcegi) si Jonathan (un mar rosu putin acrisor) acest Jonagold a fost relativ repede adoptat de cultivatori datorita calitatilor sale.

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Prajitura cu mere

    Unul dintre deserturile copilariei, o reteta relativ simpla, eleganta si mereu de efect. Alegeti merele preferate, rosii, bine coapte si cu note acrisoare pentru un contrast interesant cu zaharul.

  • Salata de morcovi si mere

    O reteta pentru regim, o gustare sanatoasa si dulce sau un aperitiv inainte unei mese usoare. Iar daca morcovii si merele alese sunt foarte dulci poate fi si un inedit desert.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.